Ország-világ

2021.03.08. 08:47

A vizsgált európai fővárosok között továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal februári nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar lakossági fogyasztók továbbra is a legkedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz. A földgáz átlagára a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb, a villamos energia ára pedig az uniós fővárosok között nálunk a legolcsóbb.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be – közölte a hivatal.

A szolgáltatók és a szabályozó hatóságok adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint

a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

2021 februárjában a villamos energia lakossági átlagára Budapesten 10,46 eurócent volt kilowattóránként, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár, míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb.

A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve Budapest továbbra is őrzi a vezető pozícióját, azaz a vizsgált fővárosok közül nálunk a legolcsóbb a földgáz, 2,83 eurócent kilowattóránként.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a hivatal honlapján, a statisztika rovatban érhetők el.

Módszertani háttér

Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat.

A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában