gazdasági helyzet

2021.03.27. 13:05

A járvány előtti szintre tért vissza a fogyasztói bizalom az euróövezetben

A koronavírus-járvány előtti és a hosszú távú átlagot megközelítő szintre tért vissza a fogyasztói bizalom az euróövezetben az Európai Bizottság márciusi felmérésének előzetes adatai alapján.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes felmérésében a fogyasztói bizalmi index az előző havihoz képest a vártnál jóval nagyobb mértékben, 4,0 ponttal mínusz 10,8 pontra emelkedett az euróövezetben. A piac mínusz 14,5 pontot várt márciusra. Az Európai Unióban 3,6 ponttal emelkedett a bizalmi index mínusz 12,1 pontra.

Mindkét mutató visszatért a válság előtti szintre és megközelítette hosszú távú átlagát, ami az euróövezeti index esetében mínusz 11,1 pont, az EU esetében pedig mínusz 10,6 pont.

Az euróövezeti fogyasztói bizalmi index egy évvel ezelőtt, 2020 márciusában mínusz 11,6 ponton állt. Legalacsonyabb értékét a koronavírus-járvány miatt áprilisban érte el, mínusz 22,0 ponton. A mutató június óta mínusz 15 pont környékén ingadozott. Az 1985 óta vezetett mutató történelmi mélypontja a 2008-as pénzügyi válság idején elért mínusz 23,6 pont. Legmagasabb értéke pedig mínusz 1,4 pont volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában