tiltott anyag

2021.02.05. 15:55

Szennyezett szezámmag miatt hívott vissza bio hamburgert a SPAR

A visszahívás a 2021. február 24., március 3., március 7. és március 21. minőségmegőrzésű termékekre vonatkozik.

pretty woman with hamburgers in hands in red t-shirt, fast food delicacy

Forrás: Shutterstock

Fotó: ShotPrime Studio

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a „SPAR Free From bio hamburger zsemle 2 db 125 g” megnevezésű terméket szezámmag etilén-oxid szennyezettség miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a visszahívás a 2021. február 24., március 3., március 7. és március 21. minőségmegőrzésű termékekre vonatkozik.

Az áruházlánc a honlapján tájékoztatta a vásárlókat, a termék vételárát az INTERSPAR áruházakban visszatérítik – közölte a Nébih.

A Nébih a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, egyes országokban használják fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint azok fertőtlenítésére. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A hivatal tájékoztatása szerint miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az unió területén számos intézkedést vezettek be. Az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első uniós belépési pontokon, a határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában