vigyázat!

2021.01.27. 12:35

Gázszámlának álcázott leveleket küldenek csalók a szolgáltató nevében

Csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia Zrt.) nevében, a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és így próbálnak személyes adatokhoz jutni az internethasználóktól – figyelmeztet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. honlapján.

Arra kérik az ügyfeleket, hogy figyelmesen olvassák el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított mondatokat találnak benne, ne adják meg személyes vagy banki adataikat!

Ha olyan hivatkozást találnak a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintsanak rá!

Kiemelik: bizalmas adatokat, például jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót a szolgáltató soha nem kér e-mailben.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei ellenőrizzék, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak. Az MVM e-számláját minden esetben pdf-formátumban csatolják a számlaértesítő üzenethez – írták.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, de sajnos ezt a csalók is utánozhatják. Fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím, ami egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), azaz az <[email protected]> vagy a <[email protected]>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.

Az [email protected] és [email protected] 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítője, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet.

Aki arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérik, továbbítsa az [email protected] e-mail-címre az MVM vagy az NKM nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt- függetlenül attól, hogy ügyfelük-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában