javuló tendencia

2021.01.09. 07:16

A traktoreladások száma tavaly elérte az egy évvel korábbi szintet

Az év utolsó hónapjaiban behozta évközi elmaradását a mezőgazdasági gépek piaca: a beszerzések őszi pótlásának eredményeként 2020-ban új traktorból 3113, míg mezőgazdasági pótkocsiból 1402 darabot helyeztek forgalomba Magyarországon.

Debrecen, 2020. augusztus 18. A 29. Farmer Expo a megnyitó napján Debrecenben 2020. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezzel a traktoreladások száma elérte a 2019-es szintet (3112), és pótkocsiból is mindössze 2 százalékkal adtak el kevesebbet, mint egy évvel korábban (1433) – közölte az Agroinform.hu mezőgazdasági portál.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője idén néhány százalékos növekedést vár az új traktorok és a vontatmányok számában a tömeges oltás nyomán normalizálódó gazdasági környezetnek köszönhetően. A piac bővülésére szükség van a versenyképesség, hatékonyság növeléséhez, és ahhoz, hogy a gépesítettség műszaki színvonala közeledjen a nyugat-európai országok szintjéhez – jegyezte meg.

A DataHouse által közzétett forgalomba helyezési adatok alapján azt írták, az év utolsó negyedében 845 új traktort helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Továbbra is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb, így az év során a teljes eladások 56 százaléka ebben a szegmensben zajlott.

A márkák közötti versenyben a 22 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett 9 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas 8 százalékkal. Jelentős átrendeződésen van túl a traktorpiac: a néhány éve még piacvezető MTZ szinte eltűnt az új gépek közül, a belorusz cég traktorai ugyanis a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt Magyarországon már újonnan nem hozhatók forgalomba.

Borítókép: A 29. Farmer Expo a megnyitó napján Debrecenben 2020. augusztus 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában