a következő év jobb lehet

2020.12.16. 09:00

Halvány javulás látszik az építőiparban az elemzők szerint

A járványhatás az építőiparban is visszavetette az aktivitást, az októberi adatokból csak halvány javulás látszik, csökken a rendelésállomány, kifut az uniós költségvetési ciklus, a vállalatok a bizonytalan gazdasági helyzet, az önkormányzati és állami szereplők pedig a forráshiány miatt elhalasztják beruházásaikat – így kommentálták az építőipar októberi teljesítményét elemzők.

Debrecen, 2020. december 10. A Debreceni Egyetem épülõ innovációs központja a Vezér utcai Egyetemi Ipari Parkban 2020. december 10-én. A háromszintes, több mint ötezer négyzetméter alapterületû központ megépítésére közel négymilliárd forintot biztosított az állam. A központ startupok, kutatócégek és az egyetem inkubációs tevékenységeinek fog helyet biztosítani. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint októberben a nyers adatok szerint 16,2 százalékkal maradt el az építőipar termelése az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal csökkent. A szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt a termelés és 11,8 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. Az októberben megkötött új szerződések volumene 17,3 százalékkal nőtt, az október végi szerződésállománya 10,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy ítélte meg, hogy halvány javulás látszik az építkezési kedvben.

A legújabb adatok szerint vegyes képet mutat a magyar építőipar: az éves adatok jelentős csökkenésről, a havi adatok viszont növekedésről tanúskodnak.

A járványhatás ebben a szektorban is visszavetette az aktivitást. Másrészt, az idén futnak ki a mostani uniós költségvetési ciklus beruházásai.

Bár az építőipar jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállomány visszaesést mutat, jó hír viszont és az építkezési kedv halvány élénkülésére utal, hogy az új szerződések volumene nőtt. Elképzelhető, hogy az új megrendeléseken belül az infrastrukturális – jellemzően állami vagy uniós forrásból finanszírozott – beruházásokat (út-, vasút- és közműfejlesztések) magában foglaló egyéb építkezések előkészítése már megkezdődhetett.

Németh Dávid ebben az évben 10 százalék körüli csökkenéssel számol, jövőre pedig várakozása szerint élénkülés lesz részben az idei gyengébb teljesítmény miatt. Emellett 2021-ben hozzájárulhatnak az ágazat bővüléséhez az állami lakásprogramhoz köthető intézkedések, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése és a lakásfelújítási program, valamint az állami és uniós beruházások is.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője arra mutatott rá, hogy az építőipar teljesítményének visszaeséséhez a rendelésállomány csökkenése járul hozzá: a bizonytalan gazdasági és vírushelyzetben a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, míg az önkormányzati és állami szereplőknél a forráshiány vezet ugyanehhez. Emiatt az épületek építése sokkal kevésbé esett vissza, mint az egyéb építményeké.

Az építőipar következő hónapokban mért teljesítményében még nem várható nagymértékű javulás, tekintettel arra, hogy a rendelésállomány tizedével alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Biztató ugyanakkor az új rendelések volumenének érdemi növekedése, ami azt jelezheti, hogy amennyiben a folyamat folytatódik,

2021-ben az építőiparnak kedvezőbb éve lehet, mint 2020-ban volt. Ezt segítheti elő az új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetése és a lakásfelújítások támogatása.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint figyelembe véve a második hullámot és a november elején életbelépő korlátozásokat, immár szinte biztos, hogy az építőiparban két számjegyet megközelítő teljesítménycsökkenés lesz látható az idei évre, jövőre pedig 5 százalék körüli növekedés.

A megrendelésállományok elmaradását sokan említik, az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) szerint ez főként az önkormányzati beruházások jelentős csökkenésén keresztül érezhető, miközben jelentős munkaerőhiányról ugyanennyi cég panaszkodik, a kettő együtt pedig nehezen állhat fent már rövidtávon is – fogalmazott az elemző.

A második hullámos korlátozások és növekvő bizonytalanságok közepette egyre nagyobb esély van egy tartósabb keresletcsökkenésre. A vásárlóerő esetleges elhúzódó csökkenése miatt keresleti oldalról érheti majd visszaesés az iparágat, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza, de a januártól már induló 3 millió forintos kormányzati támogatási program és az 5 százalékos újlakás áfa is érdemi segítséget hoz. A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások többségében egyelőre az eredeti menetrend szerint zajlanak – közölte Horváth András.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában