Járvány

2020.07.06. 11:36

Kezd kilábalni a mélypontból a kiskereskedelmi forgalom

Ha nem alakul ki súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyzet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható.

Forrás: Shutterstock

Kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta áprilisi mélypontból a kiskereskedelmi forgalom – közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi kiskereskedelmi adataira reagálva az M1 aktuális csatornán.

A KSH adatai szerint májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Cseresnyés Péter azt mondta, hogy ugyan tavalyhoz képest májusban 2,1 százalékos forgalomcsökkenés volt, az áprilisi mélypont után dinamikájában növekedést mutat a forgalom, várhatóan júniusra pedig kiegyenlítődik.

Kiemelte, hogy

2020. január-májusban az áprilisi nehéz helyzet ellenére is 1,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző évi azonos időszakhoz képest.

A jelenlegi előrejelzések szerint pedig, ha nem alakul ki súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható – vélekedett.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kiskereskedelmi forgalom az áprilisihoz képest annak köszönhetően nőtt, hogy májustól fokozatosan feloldották az üzletek nyitvatartási korlátozását.

A kijárási korlátozás és az üzletek nyitva tartásának korlátozása alatt a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem több mint ötven százalékkal nőtt, annak ellenére is, hogy áprilishoz képest májusban némi visszaesés volt tapasztalható – tette hozzá Cseresnyés Péter.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában