Keleti együttműködés

2020.07.16. 11:51

A magyar tudásra is számít Üzbegisztán első atomerőműve megépítéséhez

Felajánlotta a magyar nukleáris ipar képességeit az első üzbegisztáni atomerőmű építéséhez Szijjártó Péter, aki Alisher Sultanov energetikai miniszterrel folytatott tárgyalásokat csütörtökön.

Szijjártó Péter és Alisher Sultanov

Forrás: Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

Az ázsiai országban tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből kiderül, hogy üzbég szakemberek kapnak gyakorlati képzést a Budapesti Műszaki Egyetemen és a paksi atomerőműben, valamint hogy a világon egyedülálló magyar szárazhűtési technológia beépítése iránt is érdeklődik az üzbég fél. Mindemellett a magyar és az üzbég szakemberek a párhuzamosan folyó erőműépítés tapasztalatait is megosztják majd egymással - tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerdán háromnapos látogatásra indult a Türk Tanács három közép-ázsiai országába: Kirgizisztánba, Üzbegisztánba és Azerbajdzsánba, ahol a világjárvány elleni védekezéssel kapcsolatos együttműködésről, a magyar vállalatok térségbeli jelenlétének támogatásáról, valamint az azeri gázforrások hazánk szempontjából történő hasznosításáról folytat tárgyalásokat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Alisher Sultanov üzbég energetikai miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában