Beruházás

2020.06.26. 19:26

Június végén nyújtja be a Paks II Zrt. az új atomerőmű engedélykérelmét

Június 30-án nyújtja be a Paks II. Atomerőmű Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Pakson épülő, új atomerőmű létesítési engedélykérelmét – közölte a két új atomerőműi blokk tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szekszárdon.

Süli János a Tolna megyei közgyűlésnek adott tájékoztatásában hozzátette: a zrt. a műszaki mellékletekkel együtt 283 ezer oldalnyi dokumentációt ad át az OAH-nak.

A hatóságnak 15 hónapja van arra, hogy a kérelmet elbírálja, ha nem tár fel hiányosságot, a társaság 2021 szeptemberében kapja meg a főépület létesítési engedélyét.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy a földmunkákat már a főépület engedélyének megérkezése előtt, 2021 elején elkezdjék. A felvonulási területen jelenleg négy épület kivitelezése zajlik, a napokban újabb négy épületre kapott a zrt. létesítési engedélyt, amelyek alapján megkezdődhet egy irodaház, étkező, konyha, szerelőcsarnokok építése.

Közölte, hogy

2024 elejére készül el a kalocsai Duna-híd, amely nem feltétele az atomerőműi beruházásnak, de lehetőséget biztosít, hogy a Duna bal partján élők be tudjanak kapcsolódni a beruházásba.

Utalt arra, hogy az Országgyűlés májusban kijelölte a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget, ahová 99 Tolna, Bács-Kiskun és Fejér megyei település tartozik. A miniszter szerint a térség létrehozásának célja, hogy ezekre a településekre is irányítsanak támogatást, telepítsenek ipart azért, hogy ne csak Paks városa és a környező települések, hanem az egész térség fejlődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában