Járvány

2020.05.06. 11:30

GKI: romlottak a lakáspiaci várakozások

Országosan a megkérdezettek 75 százaléka számít az árak csökkenésére, míg drágulásra csupán 1 százalékuk.

Budapest, 2011. november 28. Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Hollán Ernõ utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Az előző negyedévhez képest romlottak a lakáspiaci cégek várakozásai – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplat Nyrt. közös, áprilisi felméréséből.

A kilátásokat összesítő lakáspiaci index értéke országosan mínusz 8,6, a fővárosban mínusz 8; mindkettő 2015-ben volt csak alacsonyabb a mostaninál.

Országosan a megkérdezettek 75 százaléka számít az árak csökkenésére, míg drágulásra csupán 1 százalékuk. A fővárosban kissé kedvezőbb a helyzet, de ott is csak 2 százalék vár emelkedést, visszaesést ugyanakkor 69 százalék. A csökkenés is kissé eltérő ütemű lehet régiónként.

Mértéke Budapesten átlagosan 9-10 százalék, vidéken viszont a 13 százalékot is elérheti a következő egy évben – írták.

A kilátások a pesti belvárosra és a főváros budai oldalára a legkedvezőbbek, a válaszok alapján itt még viszonylag enyhe a visszaesés. Vidéken a nyugat-magyarországi családi házak jelentik az egyetlen kivételt a kilátások jelentős mértékű romlása alól,

míg az ingatlanok típusaiból az új építésű lakás az egyetlen, amelynél az egész országban egységesen 5 százalék körüli áresés várható.

A kilátások összesítése alapján az elemzés a forgalom erőteljes csökkenését valószínűsíti.

A folyamat a bérleti díjakat hasonló mértékben érintheti a várakozások szerint. A megkérdezettek négyötöde számít csökkenésre a következő egy évben. A díjak mérséklődése mindenütt meghaladhatja a 10 százalékot – derül ki a válaszokból.

A felmérés kiemeli a járvány hatását a visszaesésben, de hangsúlyozták, hogy a lakáspiac felfutása már a koronavírus előtt megtorpant.

Az állampapírok már kevésbé vonzóak, és a válság is felértékeli az ingatlant mint befektetést, de a lakosság óvatosabb lett, sokan tartalékolnak a munkahelyek megszűnése miatt – tették hozzá.

A GKI negyedévente összesíti az ingatlanokkal foglalkozó fejlesztő, forgalmazó, tanácsadó, üzemeltető cégek, és a lakosság várakozásait. A felmérést január óta a Masterplast Nyrt. támogatásával készítik. A szerdán közölt adatok 118 cég válaszain alapulnak.

A lakásépítés első negyedévi adatait közli a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint tavaly az egész évben tízéves csúcsot döntött a lakásépítés, 21 127 új lakás épült, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből az első negyedévben 3661 készült el, 7,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A negyedik negyedévben 45 százalékos éves növekedéssel 10 825 lakásba költözhettek be, amit elemzők szerint egyértelműen az állami támogatás, különösen az áfacsökkentés tavaly év végi kifutása okozott. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt a múlt év végén, 4,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt 5 évben 2019 utolsó negyedéve volt az egyetlen, amelyben a használatba vett lakások száma magasabb volt az építési engedélyek (bejelentések) számánál, a csaknem 11 ezer lakással szemben 7735 építési engedély állt.

2019-ben az új lakások közel felét (49 százalék) Budapesten és Pest megyében vették használatba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában