Pénzügy

2020.04.25. 13:18

Továbbra is bíznak Magyarországban a befektetők

Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket – jelentette be Varga Mihály közleményben.

A pénzügyminiszter kiemelte: az eredményes tranzakció megerősíti, hogy a befektetők továbbra is bíznak Magyarországban, és bizakodóak a magyar gazdaság újraindítását tekintve is. Az eurókötvény kibocsátásával az állam finanszírozása még biztonságosabbá vált. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett finanszírozási igény fedezete biztosított szögezte le.

A 6 éves eurókötvények kamatozása 1,125 százalék, amely euróban soha nem volt még ilyen alacsony Magyarország esetében, míg a 12 éves kötvények kamata kedvezőbb a 2017-ben kibocsátott 10 éves futamidejű eurókötvény kamatánál tudatta Varga Mihály.

Ismertette: a kötvények fogadtatása a jól ütemezett piacra lépésnek és az átgondolt árazási stratégiának köszönhető.

A kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezzük a hangsúlyt, míg a külföldiek arányát hosszú távon csökkenteni kívánjuk tájékoztatott a tárcavezető.

Megfogalmazása szerint ezt mutatja, hogy míg 10 évvel ezelőtt az adósság fele külföldi devizában volt, a kibocsátás hatására hozzávetőlegesen 17,7 százalék lesz a központi költségvetés adósságának devizaaránya.

A pénzügyminiszter kiemelte: a koronavírus-járvány okozta világgazdasági bizonytalanságokra tekintettel Magyarországnak az az érdeke, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon. A mostani kötvénykibocsátás az államadóság hátralévő átlagos futamidejét és a befektetői összetételt is javítja.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. csütörtökön az MTI-vel közölte: a túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (midswap + 160 bázispont, illetve midswap + 195 bázispont) 15 bázisponttal szűkebben sikerült árazni.

Az 1 milliárd euró összegű, 6 éves futamidejű, 1,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,45 százalékkal, az 1 milliárd euró összegű, 12 éves futamidejű, évi 1,625 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,8 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű euró midswap hozamát.

A 2026. április 8-án lejáró 6 éves futamidejű kötvénysorozat kibocsátási ára 99,116 százalék volt, hozamfelára a 2026. augusztus 15-én lejáró német kormánykötvény (Bund) + 188 bázispont (145 bázispont az euró midswap felett).

A 2032. április 28-án lejáró 12 éves futamidejű kötvénysorozat kibocsátási ára 97,757 százalék volt, hozamfelára a 2030. február 15-én lejáró német kormánykötvény (Bund) + 226 bázispont (180 bázispont az euró midswap felett).

Az idei első nemzetközi kötvénykibocsátás főszervezője a Citigroup, az ING Bank és a JP Morgan Securities volt, az adósságkezelő a kötvénykibocsátásból befolyó összeget általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában