Járvány

2020.04.11. 11:51

NÚSZ: márciusban 2 milliárd forinttal visszaestek az útdíj bevételek

A legnagyobb visszaesés az e-matrica eladásoknál látható.

Gyõr, 2018. január 2. Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal az M85-ös gyorsforgalmi út Gyõrhöz közeli szakaszán 2018. január 2-án. Január elsejétõl díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülõjének második szakasza. Szintén ettõl az évtõl érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedõ autósok a fizetõs hálózatra lépéstõl számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az idõkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A legnagyobb visszaesés az e-matrica eladásoknál látható: márciusban ezekből 415 ezerrel kevesebbet vásároltak, mint egy évvel korábban, így a számuk a 2019 márciusában értékesített mennyiségnek az 57 százalékára zuhant.

Az év harmadik hónapjában mintegy 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben az e-matricát használó gépjárművek (személyautók, buszok, motorok) forgalma. A tehergépjárműveknél a forgalomcsökkenés mindössze 1 százalékos volt.

A NÚSZ adatai szerint azon a héten, amikor kihirdették a veszélyhelyzetet (március 11.) 525 ezerrel csökkent az e-matricás járművek áthaladásának száma a tavalyi időszakhoz viszonyítva. A következő héten, amikor bejelentették a határzárat, valamint megjelent az iskolák és üzletek zárva tartásáról szóló kormányrendelet, 2,5 millióval, a kijárási korlátozás bevezetése (március 28.) után pedig már 3,2 millióval kevesebb áthaladást regisztráltak a NÚSZ telepített kamerái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában