megújuló források

2020.01.07. 07:00

Megugrott a zöldáram termelése

A magyarországi áramtermelés több mint 20 százalékát is elérte vasárnap egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése a többórás napsütés és erős szél idején. E két technológia együttes súlya éves átlagban jóval kisebb, 2018-ban együttvéve a három százalékot sem érte el.

Miközben a nap- és szélalapú áramtervelés nyilván máskor is megugrik hosszabb-rövidebb időre a vasárnapi eset mintájára, természetesen az is gyakori (az éjszakai szélcsendek idején), hogy mindkét technológia egyszerre hever parlagon. A napi adatnál reálisabb képet adó éves statisztika szerint 2018-ban a bruttó hazai áramtermelés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból, ezen belül a szélre 16,2, a napra pedig 16,5 százalék jutott a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint – ismerteti keddi számában a Világgazdaság.

E számok alapján tehát

a bruttó országos áramtermelésnek mindössze nem egész 1,9 százalékát adták a szélparkok és 1,93 százalékát a naperőművek.

Miközben az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta változatlanok, addig a múlt évben számos kisebb és néhány jelentős nagyságú naperőművet is átadtak. A hivatal 2019 októberében már jelezte, hogy

míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország, a hivatal pedig további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is kiadott engedélyt,

ezek nagy része a következő években épülhet meg – olvasható a Világgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában