biztos energiatermelés

2019.12.13. 13:20

Atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelem céljai

A paksi atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelmi célok és nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása – mondta Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten, a Világgazdaság napilap Energiastratégia 2019 című szakmai konferenciáján. A miniszter kiemelte: a két új paksi blokk működése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi majd elkerülhetővé.

A miniszter felidézte, hogy a múlt héten ismét megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord, a rendszerterhelési csúcs 7105 megawatt volt. Az új csúcsérték 179 megawattal meghaladta az eddigi történelmi rekordot, az idén januárban mért 6926 megawattot. Az ország számára szükséges villamos energia 35 százalékát importból kell biztosítani – hívta fel a figyelmet.

Süli János hangsúlyozta, hogy a folyamatosan növekvő energiaigény miatt is szükség van az új paksi blokkok megépítésére, amelyek megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani.

Az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot

- fejtette ki a miniszter. Hozzátette: az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik majd elkerülhetővé. Összevetésképpen hangsúlyozta: Magyarországon a teljes közlekedési szektor kibocsátása 12 millió tonna évente, miközben Magyarország erdős területei ugyanezen időszak alatt mintegy 6 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

A miniszter emlékeztetett az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatára is, amely elismeri a nukleáris energia, mint karbonmentes forrás szerepét a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A beruházásról szólva Süli János elmondta: a fővállalkozó Roszatom októberben átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, ami szükséges volt ahhoz, hogy a létesítési engedélykérelmet jövő év június végéig be tudják nyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A hatóságnak a kérelem elbírálására 15 hónap áll majd rendelkezésére, így a miniszter szerint legkorábban 2021 szeptemberében kaphatják meg a létesítési engedélyt.

A műszaki tervekhez kapcsolódva decemberben kifizettek hat számlát összesen 57 milliárd forint értékben, 80 százalékát az orosz hitelkeretből, 20 százalékát hazai forrásból – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában