fúzió

2019.09.03. 12:40

Jóváhagyták a takarékszövetkezetek egyesülését a Takarékbankkal

Tizenhárom hitelintézet egyesül a hazai bankpiac egyik legjelentősebb átalakításában

A 11 takarékszövetkezet küldöttgyűlésén elsöprő többséggel jóváhagyták a hitelintézetek október végi egyesülését a Takarékbankkal. A fúzió mellett egyhangúlag foglalt állást a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. közgyűlése is, ezzel megszületett az összes szükséges döntés az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb bankpiaci átalakulásához. A Takarék Csoport egyesüléssel létrejövő új, országos, univerzális kereskedelmi bankja novembertől mintegy 1,1 millió ügyfelet szolgál ki, mérlegfőösszegét tekintve az ötödik legnagyobb pénzintézetként az ország legkiterjedtebb fiókhálózatát működteti. A korábbi takarékszövetkezeti tagoknak megéri akár közvetlen részvényesként, akár a Takarék Egyesült Szövetkezeten keresztül közvetett tulajdonosként részt venni a takarék szektor megújulásában.

A Takarék Csoporthoz tartozó takarékszövetkezetek (a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarék Szövetkezet, a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet, a Dél TAKARÉK Szövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet, az M7 TAKARÉK Szövetkezet, a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet), valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. hétfőn tartott küldött-, illetve közgyűlésein a tulajdonosok jóváhagyták az egyesülést egyetlen közös pénzintézetben, a novembertől országos, univerzális kereskedelmi bankként működő Takarékbank Zrt.-ben.

Vida József, a Takarék Csoport központi bankja, az MTB Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az elsöprő többségű jóváhagyás azt mutatja, hogy a tulajdonosok támogatják a Takarék Csoport üzleti stratégiáját. Megértették, hogy csak közösen tudjuk hosszabb távon is biztosítani a takarék szektor üzleti megújulását, a szövetkezeti hagyományok, valamint a takarékszövetkezeti tagok tulajdonának, részjegyeik értékének megőrzését.”

Korábban már valamennyi pénzintézet igazgatósága és felügyelőbizottsága megszavazta az egyesülést.

Az elmúlt két évtizedben a takarékszövetkezetek laza közössége fokozatosan háttérbe szorult a korszerű, tőkeerős kereskedelmi bankokkal folytatott versenyben, és egyre kevésbé tudott megfelelni a szigorodó uniós prudenciális szabályozásnak, valamint a rohamosan növekvő informatikai igényeknek és előírásoknak. Az egyedüli, hosszabb távon is működőképes kiutat a közös stratégiában megfogalmazott üzleti és szervezeti megújulás jelenti.

Az új, egyesült Takarékbank Zrt. megőrzi a hazai takarékszövetkezetek másfél évszázados tradícióit. A korábbi takarékszövetkezeti tagok – kis takarékszövetkezetük helyett – a Takarékbankban történő közvetlen tulajdonlás mellett választhatták, hogy az új, egyesült Takarékbank egyik legnagyobb tulajdonosának, a Takarék Egyesült Szövetkezetnek (TESZ) a részjegyeseivé válhatnak, így a megújult szövetkezeti tulajdoni formán keresztül, közvetve osztalékra jogosultak a Takarékbank eredményéből. A TESZ a Takarék Csoport szabályszerű működését biztosító Integrációs Szervezet tagjaként a törvényi szabályozás biztosította speciális jogosítványai útján az Integrációs Szervezeten keresztül a Takarékbank prudenciális ellenőrzését is megvalósítja. A szövetkezeti jelleg és tulajdonosi struktúra tehát a továbbiakban is fennmarad, de a nyugat-európai példáknak megfelelően (pl. Rabobank vagy OPE Bankcsoport) megújult és a multinacionális bankokkal versenyképes formában.

Az új Takarékbank az országban messze a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához. Optimálisan ötvözi a takarékszövetkezetek másfél évszázados hagyományait a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal. A hazai piac, a helyi igények beható ismerete, a személyes kapcsolatok, az ügyfelekhez való családias hozzáállás optimális arányban ötvöződik az olyan korszerű értékekkel, mint a közösségi bank, az innovatív, elhivatott, szakértő hozzáállás és a hatékonyság.

A Takarékbank Zrt. pénzügyi és nem pénzügyi szolgáltatások egész sorát nyújtja a helyi közösségek és a helyben élő generációk számára – támogatja a közösség érdekeit szolgáló vállalkozásokat, speciális hitel- és megtakarítási termékeket kínál a helyi közösségeknek. Pénzügyi edukációt biztosít, fiókjaikban közösségi tereket hoz létre, támogatja a helyi ökosztisztémák szerveződését és működését, vidéki start-upok indulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában