bankócsere

2019.08.18. 09:56

Nemsokára végleg búcsút inthetünk a régi bankjegyeknek

Szeptember elsején lehet utoljára beváltani a Bartók Béla arcképével díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket.

Ezeket 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész – emlékeztet a magyarnemzet.hu hírportál a Bank360 bejegyzésére hivatkozva.

A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi a bankókat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen. A legtöbb ráncfelvarráson az ezres esett át, a régi zöld Bartók mellett ugyanis két bevont Mátyás király is várja az átváltási határnapját. Az MNB bankjegycsereprogramjának keretében az elmúlt években minden címlet megújult, ezek egységes biztonsági elemeket kaptak, néhányuknak a színe is más lett. Október 31-ig lehet fizetni a régi ötszázassal, december 31-ig pedig a régi tízezres bankjeggyel.

A bankok és posták még egy évig fogadják el a régi, narancssárga húszezrest, a lila ötezrest és az első szériás kétezer forintos bankjegyet. Pár régi ezrest akár levélben is fel lehet adni, de értéknyilvánítást kell kérni a postán, és ez nincs ingyen. Tízezer forint értékig 535 forint a díj, és sávosan emelkedik, 150 ezer forint felett 9980 forintot kell fizetni. Arra nézve nincs megkötés, hogy legfeljebb hány darab vagy milyen névértékű bankjegyet lehet egyszerre átváltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában