exportra is jut

2019.06.28. 22:58

Jó kajszitermés várható idén

Idén jó termésre számítanak a termesztők a tavalyi nagyon rossz év után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint.

Nagyon sok és jó minőségű sárgabarack várható. Az országban a termőterület az utóbbi években enyhén, de folyamatosan nő, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében a kamara pénteki tájékoztatása szerint.

Jelenleg mintegy 5777 hektáron termelnek sárgabarackot, amiről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

Az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly viszont ennél jóval rosszabb, kevesebb, mint 10 ezer tonna.

A termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon.

Az országon belüli fogyasztás növekedése mellett a magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeknek.

Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel friss kajsziból, zömmel Ausztriába és Németországba – közölte a NAK.

A kamara közleményében kiemelte, hogy fontos lenne a magyarországi viszonyok közé való, hazai előállítású új fajták bevezetése, reagálva az éghajlatváltozásra és a csökkenő növényvédőszer-kínálatra. Szükség lenne a kajszibarack esetében is a betegségrezisztens, toleráns fajták nagyobb arányú használata. A NAK alapvetően fontosnak látja az egészséges szaporítóanyagok előállítását biztosító fejlesztéseket és egy jól működő szaporítóanyag-ellenőrzési rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában