Ügyfélpénzek kezelése

2019.05.16. 15:29

Felügyeleti biztost rendelt ki az MNB a VirPay Kft.-hez

Ideiglenesen a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését is megtiltották.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató (VirPay) Kft.-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez – közölte a jegybank csütörtökön.

A jegybanki vizsgálat eddigi adatai szerint a VirPay nem megbízhatóan vezeti az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó nyilvántartásait.

Az MNB azt vizsgálja, hogy az ügyfelek pénze rendelkezésre áll-e, és a társaság csak olyan engedélyköteles tevékenységet végez-e, amelyhez érvényes felügyeleti engedéllyel rendelkezik.

A jegybanki határozatig vagy a kirendelés megszüntetéséig, de legfeljebb négy hónapra az MNB felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t is (PSFN) kirendelte a társasághoz.

A felügyeleti biztos átvette az igazgatósági tagok, illetve az ügyvezető feladatait. Emellett gondoskodik a pénzforgalmi szolgáltatási tilalom betartásáról, teljes körűen kivizsgálja, hogy az ügyfélpénzek megvannak-e.

A közlemény emlékeztet arra, hogy

az MNB korábbi átfogó vizsgálata után 2018. júliusi, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában határidő kitűzésével kötelezte a VirPay-t, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, és ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait.

A társaság azonban ezután sem adott számot teljes körűen arról, hogy ennek megfelel-e, a jegybank ezért az idén május elején célvizsgálatot indított nála.

A jegybank a vizsgálat eredményét honlapján teszi majd közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában