2025.06.11. 21:00
Kár kidobni! 9 konyhai maradék, amiből isteni dolgokat készíthet
Sokszor alábecsült hozzávalókból készülhetnek a legízletesebb, legmeglepőbb ételek. A maradékmentés nemcsak az ízeket gazdagítja, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja.

Illusztráció
Forrás: Shutterstock
A háztartási élelmiszerpazarlás nem csak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is terheli – miközben rengeteg finomság rejtőzik a kidobott ételek között. A maradékmentés nem csupán tudatos döntés, hanem egy kreatív konyhai kaland is, amely során új ízekre és megoldásokra bukkanhatunk – írja a Mindmegette.hu. A gasztroportál cikkében összegyűjtött 9 olyan konyhai maradékot, amiből ínycsiklandó dolgokat készíthet.

Forrás: Shutterstock
Okos maradékmentés: fűszernövényekből készül a pesztó
A fonnyadt petrezselyem vagy koriander is aranyat ér.
Használja fel a puha szárakat is, vagy készítsen belőlük pesztót különleges magokkal (például kesudióval).
Keverje olajba, fagyassza le jégkockatartóban, vagy szárítsa ki őket mikróban, és tárolja későbbi használatra.
Parmezánhéj – ízbomba levesekhez
A parmezán kemény héja nem szemét!
Tegye bele levesbe, raguba vagy polentába főzés közben.
Mély, umami ízt ad minden ételnek, különösen akkor, ha húsmentes fogásról van szó.
Ha kíváncsi arra, hogyan hasznosíthatja újra azokat az összetevőket, amiket máskor talán kidobna, kattintson.
Bulvár-celeb
- Hamarosan több nanoműanyag lesz az óceánokban, mint víz (videó)
- Félénk, de veszélyes – nem mindennapi szökevényt keresnek
- A baktériumok egyik paradicsoma lehet a fogkefe
- A hűséges csivava mentette meg gazdáját a gleccser fogságából
- Így készül a tökéletes tükörtojás, amihez csupán egyetlen összetevőre van szükség