Erre számíthatunk

2021.12.02. 13:40

Fontos dolgot közölt Szlávik János az omikron variánssal kapcsolatban

Két olyan vezető tünetet is produkál a koronavírus omikron variánsa, amelyek nem is hasonlít az eddigiekr. A helyi fertőzöttek között ugyanakkor eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint igen valószínű, hogy

[eadvert]

A legújabb variáns gyorsabban terjed a korábban megismertnél melynek értelmében szinte elkerülhetetlen, hogy hazánkban is felüsse a fejét – írja a Bors.

Gyorsan terjed a világban

Az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikront először Dél-Afrikában azonosították. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint hétfő reggelig Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Izraelben, valamint Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban és már a szomszédos Ausztriában is kimutatták, ám a dél-afrikai orvosszövetség elnöke, Angelique Coetzee szerint

A helyi fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést.

A riadalmat az okozza, hogy míg a jelenleg is domináns delta változat mindössze 8 mutációt hordoz, addig az omikron az eredeti törzshöz képest közel 50-et, melyekből 32 a vírus által az emberi sejtekbe jutáshoz használt tüskefehérjét érinti.

[caption id="attachment_2878160" align="alignnone" width="300"]

 Az omikron esetében magasabb az újrafertőződés veszélye 

Fotó: Bors

 

Hamarabb jöhet az újrafertőződés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a korai kutatási eredmények arra utalnak, hogy az omikron esetében magasabb az újrafertőződés veszélye – vagyis

Nagyobb valószínűséggel kaphatják el azok is, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen.

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az erre vonatkozó információk köre egyelőre meglehetősen szűkös – pontosabb képet az elkövetkező napok, hetek adatai biztosíthatnak majd.

 

A fej fáj, az ízlelés megmarad

Az infektológus főorvos elmondta: igen valószínű, hogy ez a változat sokkal jobban terjed emberről emberre, mint a korábbiak – ugyanakkor a szakértő szerint jó hír lehet, hogy

A klinikai tünetek minden bizonnyal enyhébbek, illetve a variáns „csupán” általános vírusfertőzéses szimptópákat produkál.

Az omikron tehát nem jár köhögéssel, légszomjjal, sem pedig ízérzésvesztéssel, ugyanakkor jellemző tünetek lehetnek az ízületi fájdalmak, a gyengeség, de érdekes módon fejfájás, valamint a szapora szívverés is.

 

Meghosszabbították az oltási hetet

Az Oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.

A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az oltási akciót

így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában