elismerés

2021.08.19. 06:15

Újabb díjat kapott, Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában

A COVID-19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el az idei Horwitz-díjat.

A neves evolúcióbiológus, Richard Dawkins mondta még 2020 decemberében, hogy „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!” Karikó Katalin pedig azóta számtalan elismerést kapott a COVID-19 elleni mRNS vakcinák fejlesztését megalapozó kutatásaiért.

A Columbia Egyetem rangos kitüntetését, a Louisa Gross Horwitz Díjat hétfőn nyerte el a magyar kutatóbiológus, Karikó Katalin és kutatótársa Drew Weissman.

A szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója egy újabb ajánlólevélként tekinthet a díjra, ugyanis az elmúlt 54 évben a 106 Horwitz-díjas közül 51-en kaptak Nobel-díjat.

Karikó Katalin munkáját február 8-án is elismerték, amikor kitüntették a Rosenstiel-díjjal. Nyáron pedig a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat a tudomány és technológia kategóriában a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő 7 kutató, köztük Karikó Katalin nyerte el – tette közzé a Szegedi Tudományegyetem.

Arra októberig kell várni, hogy kiderüljön, vajon Karikó Katalin elnyeri-e a Nobel-díjat a Fiziológiai és orvostudományi kategóriában, ugyanis egy korábbi bejelentés szerint október 4-én teszik közzé a győztesek névsorát. Annyi biztos: a Horwitz-díjjal kitüntetett tudósok közül, több Nobel-díjat is kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában