vajon mi az igazság?

2021.08.16. 07:20

Örökre rejtély marad a halála: rumban ázott a szegedi diplomata pucér holtteste

Tizenöt éve futótűzként terjedt el a hazai és a külföldi médiában az a történet, amely egy rumoshor­dó­ból előkerült holttestről szól. A szá­lak azóta sem lettek elvarrva.

Alkalomadtán szárnyra kelnek olyan pletykák, amelyekből hamarosan hír keletkezik. Különösen igaz ez a rendkívüli történésekre, amit néha átvesznek a médiumok. Tizenöt évvel ezelőtt a rumban ázott diplomata sztorija korbácsolta fel a kedélyeket – írja a Bors.

Csempészett holttest a hordóban

A történet szerint Szeged kertvárosában élt egy 80 év körüli magányos hölgy, akiről az a hír járta, hogy nagyvilági életet élt férjével a karibi térségben. Sajnos azonban egyedül jött haza, mivel az egyik úton a férj életét vesztette. A hölgy jóval később végelgyengülésben halt meg, a há­zat pedig egy fiatal pár vette meg.

A felújításhoz egy kőművesbrigádot fogadtak fel, akik a pincében találtak egy 300 literes hordót, színültig rummal. Rá is jártak az italra, de így is fél év kellett, hogy a nedű el­fogyjon. Amikor a hordó már kongott az ürességtől, szétszedték azt, ám legnagyobb meglepetésükre egy pucér holttest esett ki a hordóból, csak épp a szesz konzerválta a halottat. A boncolás szerint a férfi természetes halált halt. A rendőrségi vizsgálat szerint Jamaica partjainál érte a végzet a diplomatát, de túl drága lett volna a hazaszállítása, ezért a találékony feleség egy jamaicai rummal teli hordóban csempészte haza az urát.

Hol lóg ki a lóláb?

A történt hitelessége több helyen megkérdőjelezhe­tő. Szakértők szerint például nem fér bele egy holttest egy 300 literes hordóba. Egy ekko­ra hordó mérete ugyanis 100x80x65 centiméter, egy átlagos méretű embernek pedig ez kicsi, még behajlított végtagokkal is. További kérdés, hogy egy holttest mellett mennyi rum férhet a hordóba, hiszen ebben az esetben a „rumkiszorítás” számottevő méreteket ölt. A halott státuszát szintén megkérdőjelez­ték: egyfelől kérdés, hogy valóban diplomata volt-e a férfi, másfelől pedig a nyolcvanas években kevesen kaphattak diplomata-útlevelet, amivel igen nehéz lett volna Európába hajóztatni és Magyarországra hozatni egy hordónyi szeszt. Ha már szesz: iható ma­rad-e az alkohol, ha évekig ázik benne egy hulla? Az tény, hogy az alkohol tartósította a holttestet, de igazságügyi szakértők szerint büdös, rossz ízű lehet az ilyen alkohol.

Ilyen nem történt – állítólag

Az akkori külügyi szóvivő, Polgár Viktor szerint akkoriban csak Kubában működött ma­gyar nagykövetség, és szinte kizártnak tartotta, hogy egy hozzátartozó hordóban csempésszen haza egy holttestet. 2006-ban pedig Szőke Péter, szegedi nyugalmazott rendőrkapitány, aki 1987 és 1999 között volt az alföldi város rendőrkapitánya, azt mondta: biztosan blődli, kitalált történetről van szó.

Beosztásánál fogva ugyanis minden extrém történettel találkozott, amiket ki kellett osztania a nyomozók kö­zött, viszont rumoshordós halál­eset nem volt köztük. Az ügy mégsem tekinthető végleg le­zártnak, a hírt hajdan közlő, s a rendőrségi forrásokhoz közel­álló újság vezetője kitart amellett, hogy a történet valós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában