szabályok

2020.11.24. 17:00

Majka is szóba került az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján

Müller Cecília meglepő kérdést kapott.

Az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt a nool.hu kérdésére is.

A balassagyarmati kórházból tizenegy nap után hazatérő Majka kapcsán a szerkesztőség arról érdeklődött, hogy milyen további karanténszabályok vonatkoznak azokra a betegekre, akik nem igényelnek további kórházi ellátást, ám továbbra is pozitív tesztet produkálnak.

Mindenekelőtt hadd fejezzem ki az örömömet, hogy az énekes hazatérhetett. Valóban szívből örülök neki, ő az egyik jelképévé vált annak, hogy milyen megfeszített, nagyszerű munkát végeznek az egészségügyi dolgozók. Nagy öröm számomra is, hogy az egészségi állapota ilyen jóra fordult

– mondta Müller Cecília.

Hozzátette: a kérdésre rákanyarodva az a lényege a folyamatnak, ha valaki már az egészségi állapotának köszönhetően nem igényel további kórházi ellátást, akkor hazatérhet az otthonába. Feleslegesen fekszik ugyanis a gyógyintézetben, ha már nincs szüksége olyan kezelésre, ami kizárólag a kórházban nyújtható. Ilyenkor hazaengedik a beteget, de természetesen, még ebben az esetben is fennállhat a pozitivitása, illetve a vírus ürítése.

Korábban említettem, ha enyhén zajlik a betegség, és már valaki három napja tünetmentes, a tünetek kezdetétől számított tizedik napon, ő már nem ürít vírust, nem hordozó, nem fertőző, semmiféle veszélyt nem jelent a környezetére nézve. Az Egészségügyi Világszervezet egyébként nyolc napban határozta meg ezt az időt. Azokban az esetekben, amikor kórházi kezelésre van szükség, akkor nyilvánvalóan valami miatt súlyosabban zajlik le a betegség. Ilyenkor egy utánkövetés történik, figyelemmel kísérjük az egészségi állapotát a hazatérő betegnek. Előfordul, hogy hosszasan is pozitív lesz, de már fizikailag teljesen meggyógyult az illető – tudta meg a lap Müller Cecíliától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában