25 év után újra

2020.10.20. 07:25

Ma Barca–Fradi! De kicsoda a pókerarcú Rebrov?

Ma este lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros. A zöld-fehérek az FC Barcelona otthonában kezdenek, Szerhij Rebrov vezetésével.

Budapest, 2019. július 24. Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetõedzõje a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének második fordulójában játszott Ferencváros - Valletta FC mérkõzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2019. július 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sok játékossal beszéltem, és abban mindenki egyetértett, hogy soha nem volt még olyan felkészült edzője, mint Szergej Rebrov. Hol tanulta ezt a mentalitást?

Játékoskoromban is nagyon komolyan vettem a felkészülést, és nagyon fegyelmezett voltam – mondta Szergej Rebrov az Origónak adott interjúban. Mindig a csapat érdekeit tartottam szem előtt. Sok edzővel volt dolgom, mindenkitől tanultam valamit, és amiről úgy gondoltam, hogy hasznos, azt beépítettem a saját kelléktáramba. Voltam én is asszisztens edző, sok munkafolyamatot megismertem. Jártam Pep Guardiola és Jürgen Klopp csapatainál, figyeltem az edzéseket. Élvezem, ha fejlődhetek, a folyamat végén pedig kialakul egy saját stílus.

Mindenki nagyon boldog, hogy Messi vagy éppen Cristiano Ronaldo ellen léphet pályára a Ferencváros, de mit szól ahhoz a csapat edzője, ha ekkora sztárok, zsenik ellen kell készülni?

Én is örülök. Örülök, hogy itt lehetünk, hogy topcsapatok jönnek Budapestre. Alaposan fel fogunk készülni, de mindenki tisztában van azzal, mire képes Messi vagy Ronaldo, hogy mennyibe kerül egy ilyen játékos. A pályán szerencsére tizenegy játékos van és nem egy. Nagy esemény ez az egész országnak, a szurkolók pedig boldogok lehetnek, hogy a világ legjobbjait láthatják majd.

Mivel lenne elégedett a csoport után? Gondolkozik pontokban, gólokban?

Huszonöt éve nem volt ott a csapat a BL-ben. A legfontosabb, hogy versenyképesek legyünk, hogy jól képviseljük a Ferencvárost és Magyarországot.

Barcelonában gólt is lőtt korábban BL-meccsen. Milyen érzésekkel tér vissza oda?

Jó érzésekkel, ha valamelyik játékosom gólt szerez majd. Nem szoktam a játékoskarrieremmel foglalkozni. Ha belépek egy stadionba, ahol már jártam, előjön pár emlék, de most más dolgom van. Nem kell elmondanom a játékosoknak, hogy figyelj, én így lőttem gólt a BL-ben. Megérdemelten jutottunk ide, megérdemlik, hogy itt szerepeljenek.

Budapest, 2020. szeptember 15.
Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a horvát Dinamo Zagreb elleni másnapi labdarúgó-Bajnokok Ligája-selejtezőmérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Gyerekként álmodozott arról, hogy egyszer eljut majd idáig?

Amikor én voltam gyerek, még másképp működött minden, a Bajnokok Ligája is. Akkor tényleg csak a bajnokok szerepeltek a BEK-ben, nagy presztízs volt ott lenni, ma már sokkal nagyobb üzlet az egész. Én a donyecki régióban születtem, arról álmodoztam, hogy a Sahtar játékosa lehessek. Végül úgy alakult, hogy a Dinamo játékosa lettem. Gyerekként még nem voltam biztos benne, hogy focista leszek. Sokáig egyszerre röplabdáztam, kosaraztam, fociztam. Napi három edzésem volt. Reggelente iskola előtt kosáredzés, suli után foci, majd este röplabda. Ez volt az életem, imádtam a sportot, és a jövőmet sem látom a sport nélkül.

És a Fradi nélkül?

Szeretünk itt lenni. Én is és a családom is. Szeretem a magyar embereket, mindenki nagyon kedves velünk. A gyerekeim itt járnak óvodába. Csak a nyelvvel van gondunk, az nem igazán megy, nagyon nehéz. Pár szót már ismerek, megy a „jó reggelt”, a „jó estét”, a „köszönöm”, de azért örülök, hogy a csapatnál mindenki tud angolul, így sokkal kényelmesebb.

Szeptember vége óta megállítják, ha lemegy a boltba vásárolni?

Valamiért a nők nem igazán, de a férfiak annál inkább. Sokan megköszönik, amit elértünk, kérnek egy közös képet vagy egy aláírást, de ez teljesen normális.

Október 20-án Barcelonában kezd a Fradi a BL-ben. Nekem még mindig szürreális kimondani, hogy Barcelona–Ferencváros-meccset rendeznek.

Higgye el, nekem is. Nem könnyű, de mit lehet tenni? Nagyon nehéz meccs lesz, ez lesz az első a csoportkörben, ráadásul idegenben. Jól fel fogunk készülni, hogy méltón képviseljük az egész országot. Biztos vagyok benne, hogy a játékosok nagyon fogják élvezni, hogy egy szinten szerepelhetnek a Barcelonával, és a válogatott is profitálhat abból, ha a játékosok magabiztosan térnek majd vissza.

Rebrov már rúgott gólt a Camp Nouban

A 46 éves Szergej Rebrov kisebb nemzeti hős Ukrajnában. 1991-ben kezdte felnőttkarrierjét a Sahtar Donyeck csatáraként, majd egy év után aláírt a Dinamo Kijevhez. Máig ő az ukrán bajnokság legeredményesebb góllövője: 261 mérkőzésen 123 gólt szerzett.

Játszott a Tottenham Hotspurben és a West Ham Unitedben is, majd 2005-ben visszatért Kijevbe.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Edzőként is sikeres volt, 2014 és 2017 között kétszer megnyerte az ukrán bajnokságot a Dinamo Kijevvel, Ukrán Kupát és ukrán szuperkupát is nyertek. Három szezon alatt 136 mérkőzésből 94-et nyert a csapata, 20 döntetlent játszott és 22-szer kaptak ki.

Mielőtt a Fradival leszerződött, a közel-keleti al-Ahli mestere volt.

A Ferencvárossal két év alatt két bajnoki címet szerzett, majd előbb az Európa-liga, aztán a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette, ahol igazi sztárcsapatok következnek, elsőnek a Barcelona jön.

Szergej Rebrov első BL-gólját 1993-ban éppen a katalánok ellen szerezte. De van a múltjában egy még emlékezetesebb mérkőzés a Camp Nouban: 1997-ben, a Barca történetének egyik nagy BL-vereségét szenvedte el, 0–4-re kikaptak a Dinamo Kijev csapatától. Andrij Sevcsenko mesterhármast lőtt és Rebrov is a kapuba talált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában