Iskolakezdés együtt!

2020.08.27. 18:45

Sztárok mérték össze a tudásukat a hátrányos helyzetű diákokért (videó)

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén különleges módon hívja fel a figyelmet az Iskolakezdés együtt! elnevezésű adománygyűjtő kampányára, amellyel hátrányos helyzetű gyerekek iskolatáskáját segítenek megtölteni: egy rendhagyó kisfilmmel készültek, amelyben ismert emberek párokban – Wolf Kati & Zséda, Járai Márk & Marsalkó Dávid, Tóth Dávid & Nagy Benedek – mérték össze az iskolapadban a tudásukat. A versenyzőknek számos tantárgyban meg kellett mérkőzniük, de közel sem egyenlő esélyekkel indultak – volt, aki kapott segítséget, volt, aki nem. A Segélyszervezet ezzel a különleges csavarral szeretné bemutatni, hogy megfelelő támogatás nélkül még felnőttként is nehéz helyt állni, nemhogy gyerekként.

Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a filmmel – amely az Iskolakezdés együtt! kampány 9. évfordulójára készült – arra szeretne rávilágítani, milyen fontos, hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel induljon tanévkezdéskor. Wolf Kati Zséda, Járai Márk Marsalkó Dávid, Nagy Benedek pedig Tóth Dávid ellen állt ki az alsó osztályosoknak szánt feladatokban, méghozzá matematika, földrajz, tollbamondás, rajz és környezetismeret témakörben. A tudás azonban nem volt minden: a versenyzők egy része megfelelő eszközöket, mi több segítséget is kapott, míg a többiek gyengébb minőségű tanszerekkel lettek ellátva, és egyáltalán nem részesültek külső támogatásban. Az egyenlőtlen esélyekkel a szereplők sem voltak tisztában, de a végeredményt látva számukra is világossá vált, mennyit számít az iskolában a megfelelő eszköztár és a támogató háttér.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet számos kampányában vettem már részt, de talán ehhez kötődöm a legjobban. Tulajdonképpen a gyermekeim is az Iskolakezdés együtt! kampányon nőnek fel, ugyanis a nagyobbik éppen az első gyűjtéskor kezdte el az általános iskolát. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, ha összegyűlik a kitűzött célnak megfelelő összeg, hiszen ebből látszik, hogy az emberek odafigyelnek egymásra és segítenek, ha kell. A videó forgatása óriási élmény volt! Kíváncsian ugrottam neki a feladatoknak, a legnagyobb tanulság pedig az volt, hogy akkor a leginkább mellbevágó az esélyegyenlőtlenség, amikor az ember a saját bőrén érzi. A gyermekeknek minden iskolakezdésnél szükségük van egy jó indításra, de ez sokaknak sajnos nem adatik meg, ezért is olyan fontos ez a kampány”

– nyilatkozta Wolf Kati előadóművész, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, az Iskolakezdés együtt! arca.

Az iskolai felszerelések beszerzése jelentős kiadással jár, így tanévkezdéskor rengeteg szülőnek kell szembenéznie azzal a félelemmel, hogy nem tudja biztosítani a gyermeke taníttatásához szükséges nélkülözhetetlen eszközöket. Az iskoláskorú gyermekes háztartások közül sokan kénytelenek a rosszabb minőségű eszközöket választani, jó néhány diák használt iskolaszerekkel készül a szeptemberi iskolakezdésre, de számos olyan család is van, ahol anyagi okokból egyáltalán nem tudják megoldani a tanszerek beszerzését.

A tanévkezdés kapcsán felmerülő költségeket a legtöbb háztartásban önerőből fedezik, ám sokan kénytelenek más fontos kiadásokat csökkenti: ez jellemzően az élelmiszerre fordított összegből történik, de előfordul az is, hogy a számlák befizetésével késnek az iskoláztatási költségek miatt. Nem ritka az sem, hogy hátrányos helyzetű családokban a szülők a család többi tagjától vagy a szűk baráti körtől kérnek kölcsön, hogy fedezzék a tanévkezdési kiadásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet idei célja, hogy – a koronavírus miatt most az előző évekhez képest kétszer annyi, azaz – 2000 diák iskolatáskáját töltse meg nélkülözhetetlen felszerelésekkel. Egy csomag értéke, melyben minden fontos eszköz megtalálható, körülbelül 10 ezer forint, így a szervezet arra törekszik, hogy idén 20 millió forint adományt gyűjtsön össze a kisiskolásoknak.

Gyakran fordul elő, hogy két azonos szorgalmú és tehetségű iskolás teljesítménye között csak a megfelelő eszközök hiánya jelenti a különbséget. Bármennyire is jó tanuló egy gyerek, ha nincsenek meg az alapvető tanszerek és tankönyvek, akkor sokkal nehezebben tud megfelelni a követelményeknek. A rossz minőségű vagy hiányzó iskolai felszerelés pedig nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenérzetet is kelthet a nehéz sorsú gyerekekben: úgy érezhetik, ők kevesebbet érnek, mint társaik.

„A 9 éve indított Iskolakezdés együtt! kampányunkkal az a célunk, hogy tudatosítsuk a társadalomban: a nehezített körülmények olyan lehetőségeket vehetnek el a rászoruló diákoktól, melyeken talán az egész jövőjük múlhat. Idén ezzel a rendhagyó kisfilmmel szeretnénk még többek figyelmét felhívni arra, hogy a támogatásokkal kiegyenlíthetjük az iskolások esélyeit, és egy szebb jövőt ígérhetünk azoknak is, akik önerőből sajnos nem tudják megteremteni a tanévkezdéshez szükséges összegeket. Bízunk benne, hogy elérjük a kitűzött célt, és 2000 kisiskolás táskáját tölthetjük meg a szükséges tanszerekkel. Ezúton is köszönjük az önkéntes sztároknak, hogy a film kedvéért visszaültek az iskolapadba, és segítettek, hogy az üzenetünk így még többekhez eljusson”

– mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettese.

Hogyan lehet csatlakozni a gyűjtéshez?

Az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán: www.iskolakezdesegyutt.hu. A szervezet 1353-as adományvonalán (minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent) Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz (a közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt!)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában