Hajdú-Bihar

2013.05.18. 17:45

Buszok a szervizúton

Debrecen - A 2-es villamospálya-építés miatt keddtől átalakul a közlekedés a Nagyállomásnál.

Debrecen - A 2-es villamospálya-építés miatt keddtől átalakul a közlekedés a Nagyállomásnál.Eredetileg öt ütemben alakították volna ki a 2-es villamospálya építése miatti forgalmi változásokat a Petőfi téren, ám az ismert okok miatt összecsúsztak az ütemek, a kivitelezőket hajtja a december 20-i határidő, így a tervezettnél lényegesen nagyobb „felfordulást” okoznak a munkálatok az autóbusz-közlekedésben. Mint az a DKV Zrt.-nek a változásokról tartott pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, a keddtől életbe lépő forgalmirend-változás összesen mintegy 50 ezer embert érint naponta. A leglényegesebb, hogy a Nagyállomás elé csak az autóbuszok fordulhatnak be, a 2-es Posta és az állomás előtti megállókat pedig áthelyezik az érkezési oldal felőli részre, onnan a felüljáró felhajtója melletti szervizúton közlekednek.

A beruházás kivitelezője, az ATK Konzorcium Kft. ügyvezetője, Sztermen Péter elmondta, keddtől egy kitérőt építenek át a spanyol villamos ki-be közlekedéséhez, azt követően pedig a Petőfi téren megkezdődnek a közműkiváltások. Ezzel várhatóan június végére készülnek el, amikortól pedig a teljes villamosközlekedés fog szünetelni augusztus 25-ig, hogy a szükséges pályaépítési munkákat is el tudják végezni.

Eddig a megkezdett, de félbehagyott munkálatok zavarhatták a debrecenieket a 2-es villamospálya nyomvonalán, Pünkösd után, szerdától viszont a beruházás újabb fontos szakasza borzolhatja a kedélyeket. Mint arról a pénteken tartott sajtótájékoztatón az ATK Konzorcium Kft. ügyvezetője, Sztermen Péter beszámolt, szerdától megkezdik a Petőfi téren is a munkákat.

Szervizút főszerepben

Csányi Jenő, a DKV Zrt. forgalmi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, jelentősen megváltozik a buszközlekedés a Nagyállomás környékén a Petőfi tér lezárása miatt. Ez a Piac utca – Erzsébet utca kereszteződésétől az állomás felé eső részt érinti, arra csak a buszok hajthatnak be, és a főépület elé sem lehet behajtani. Az állomás és a 2-es Posta közötti parkolót a Raktár utca felől meg lehet majd közelíteni, de a környéken csak ott lehet majd megállni. A Homokkerti felüljáró melletti szervizúton ugyanis megszűnik a várakozási lehetőség, mert odaterelik a buszforgalom nagy részét. Ez elsősorban az érkező járatokra vonatkozik, hiszen szinte kivétel nélkül mind ott állnak majd meg. Indulni viszont a felüljáró felé közlekedők a jelenlegi megállóból fognak továbbra is, csak az eddig a posta, illetve az állomás főépülete előtti megállókat helyezik át ideiglenesen. (Erről a külön szedett táblázatunkból tudhatók meg a részletek.)

Lámpás irányítás

A szervizútnak azonban nem csak az érkezés miatt lesz nagy jelentősége, hanem a Wesselényi utcával való összeköttetés miatt is. A Nagyállomás felől, illetve felé a felüljáró alatt fordulnak a megfelelő irányba a buszok, ahogy korábban már volt erre példa. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeken a helyeken jelzőlámpás forgalomirányítást vezetnek be mindkét irányban. Ez azonban várhatóan megnehezíti a felüljáróról a Wesselényi utcára ráhajtani akarók dolgát, mert – főleg csúcsforgalomban – alaposan feltorlódhat a forgalom, és csak az egyenesen haladók jóindulatán múlik, mikor engedik be az oldalról érkezőket. Erre a felvetésünkre Csányi Jenő azt mondta, már jelezték ők is ezt a Magyar Közút Zrt.-nek, kérve az eddiginél hosszabb átengedési időt az egyenesen haladóknak, mert ezzel jelentősen csökkenthető lenne a torlódás.

Előbb még kitérő

A kivitelezési munkákról Sztermen Péter elmondta, szerdától szombatig a 22 emeletes toronyház közelében kitérőátépítést végeznek, amivel a Spanyolországból érkező villamos ki-be közlekedését fogják biztosítani a tesztfutáshoz. Emiatt a Salétrom utcai telephelyet nem tudja majd megközelíteni a többi jármű, de a villamosközlekedést ez nem fogja zavarni. A következő héten pedig kezdik a Petőfi téren a közműkiváltásokat, és megbontják több helyen az útburkolatokat, átépítéseket végeznek, így a Nagyállomás főépülete előtt is csatornát cserélnek. Ezen kívül felsővezeték és egyéb építési munkálatokat is végeznek. Ezzel június végére készülnek el, ám a pályaépítéshez az egész vonalat áramtalanítani kell, így júliustól villamospótló autóbuszok fogják az utasokat szállítani augusztus 25-ig. Arra a kérdésre, hogy a villamos végállomásnál lévő jelenlegi épületet érinti-e a bontás, az ügyvezető azt mondta, csak részben. Nem lesz jelentős a mostani úgynevezett hurok módosítása sem, de két vágány fut majd egymás mellett, és ez kapcsolódik majd a később megépülő intermodális központhoz.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!