Hajdú-Bihar

2013.03.15. 12:13

Több ezren áram nélkül Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Az E.ON mintegy 30 ezer ügyfelét érintette tegnap óta az áramkimaradás, a debreceni Lenc-telepen például már fél napja szünetel a szolgáltatás.

Hajdú-Bihar - Az E.ON mintegy 30 ezer ügyfelét érintette tegnap óta az áramkimaradás, a debreceni Lenc-telepen például már fél napja szünetel a szolgáltatás.Csütörtök délután kezdődtek az üzemzavarok az áramellátásban, amikor elérte a rendkívüli időjárás a Tiszántúlt. Akkor még jellemzően inkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintette a probléma, ám az éjszaka során Hajdú-Biharban is több tízezer ügyfél vált érintetté – tudtuk meg Egyházi Nikolettától, az E.ON Hungária Zrt. szóvivőjétől. Mint mondta, jelenleg – az ünneptől függetlenül – minden kollégájuk, illetve további szerződtetett vállalkozók (összesen több mint 500 ember) is a hibák elhárításán dolgoznak. Arról tájékoztatott Hajdú-Biharban Debrecen egyes városrészei illetve további 35-40 település érintett, de az ügyfelek száma folyamatosan változik, s az üzemzavarok kezdete sem egy időpontra tehető.

Sorrendet állítanak fel

Így fordulhat elő az, hogy a Lenc-telepen például már több mint fél napja nincs áram – ezt már egy olvasónk panaszolta szerkesztőségünknek, hozzátéve: képtelenek elérni az E.ON hibabejelentőjét, folyamatosan foglalt, s így még azt se tudják, hogy mikor kapcsolhatják vissza őket a szolgáltatásba. Egyházi Nikoletta ezzel kapcsolatban elmondta, mivel jelenleg a két leginkább érintett megye 104 vonalán több száz hibát kell elhárítaniuk munkatársaiknak, így kénytelenek priorizálni (sorrendet felállítani), s azokkal kezdeni, ahol egy hiba elhárításával akár több ezer embernél is helyre tudják állítani az áramszolgáltatás. – A munkát nagyban nehezítik a hóátfúvások miatt járhatatlan utak, a tegnapi ólmos eső nyomán eljegesedett vezetékek és oszlopok, valamint az az erős, helyenként akár 90-100 km/órás szél is - mondta a szóvivő, megemlítve egy csütörtök délutáni esetet: az egyik kollégám épp egy oszlop tetején illesztette össze az elszakadt vezetéket, amikor a mellette lévő oszlopot az orkán erejű szél egyszerűen kidöntötte, kirántva a munkatársunk kezéből a vezetéket.

Türelmet kér az E.ON

– A meghibásodásokat jellemzően épp a kidőlt, kettétört oszlopok, eljegesedett vezetékek, kidőlt fák okozzák – tette hozzá Egyházi Nikoletta. A Lenc-telepiek által felvetett esetleges kártérítés kapcsán úgy fogalmazott, ez az időjárási körülmény az, ami rendkívülinek tekinthető, az üzemzavarokért az E.ON nem tehető felelőssé, a cég minden munkatársa azért küzd, hogy a családok áramellátása minél hamarabb megoldódjon. A hibabejelentő vonal kapcsán türelmet kért, kollégáik folyamatosan dolgoznak, de nagyon sokan szeretnék a céget elérni. S, hogy mikorra várható, hogy teljesen helyreáll a szolgáltatás?

- Ez épp az időjárástól függ, a legtöbb nehézséget az erős szél okozza, ha az csitul talán jobban tudunk majd haladni is - mondta az E.ON szóvivője. HBN-FÁ

Hajdú-Biharban érintett települések (ahol legalább 1000 háztartásban nincs szolgáltatás)

- Balmazújváros

- Biharnagybajom

- Bocskaikert

- Debrecen

- Derecske

- Földes

- Hajdúdorog

- Mikepércs

- Nagyrábé

- Püspökladány

- Sárrétudvari

- Tiszacsege

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!