Hajdú-Bihar

2013.03.31. 19:18

Krisztus-katonák őrizték a szent sírt Nyíracsádon

Nyíracsád – Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt! Húsvéttól pünkösdig köszöntik egymást így a hívő görögkatolikusok Nyíracsádon.

Nyíracsád – Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt! Húsvéttól pünkösdig köszöntik egymást így a hívő görögkatolikusok Nyíracsádon. A szertartások rendje szerint nagypénteken délután helyezték Krisztus testét a templom oltára előtt felállított jelképes sírba. Ettől kezdve a szent sírt Krisztus-katonák őrizték. A templom ajtaja nemcsak nappal, de egész éjszaka nyitva állt az imádságra betérők előtt.

A feltámadási szertartást követően, húsvét vasárnap délelőtt legkorábban Asszonyrész tanyatelepülésen, majd a falu templomában először nyolc órakor, majd délelőtt tíz órakor tartott ételszentelést Tóth Elek parókus atya. Szemerkélt ugyan az eső, mégis mindkét szertartáson zsúfolásig megtelt a templom és a templomkert is. Több százan gyűltek össze, hogy megszenteljék a jellegzetes húsvéti ételeket: a Krisztus testét jelképező pászkát, a kolbászt, sonkát, tojást és a sárga túrót, ami a szertartást követően a negyvennapos böjt után első húsételként kerül az ünnepi asztalra.

HBN - KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!