Hajdú-Bihar

2013.03.24. 10:35

Az élmény elevensége a döntő

Debrecen - A Tavaszi Tárlat a Debreceni Tavaszi Fesztivál egyik legfontosabb rendezvénye: Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs művészet iránt érdeklődőket. Az eseményt a város fontos értékének nevezte Somogyi Béla alpolgármester.

Debrecen - A Tavaszi Tárlat a Debreceni Tavaszi Fesztivál egyik legfontosabb rendezvénye: Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs művészet iránt érdeklődőket. Az eseményt a város fontos értékének nevezte Somogyi Béla alpolgármester.

Amióta megdőlni látszik az a tézis, hogy a költészet magyartanárok és holt költők társaságán alapul, azzal egy időben a képzőművészet is úgy döntött, meghajlítja a sík falakat, és a bambán bámulásból szórakozást csinál. Értsük ezt mindenféle gúnyos felhang nélkül, és legyen bizonyíték rá a XXII. Debreceni Tavaszi Tárlat, amely nemcsak sokszínűségével, hanem kellemes dzsesszel csalogatta a Kölcseybe az érdeklődőket. Jéger Attila szaxofonos, Dankó Imre dobos és Kovács Tibor basszista Szeptember Triója alapból hozzájárult ahhoz, hogy kedvünk legyen betérni a kiállítóterembe, ahol a várakozó művészek örömteli tülekedése, a fotósok helyzetbe állása melengetővé tette az „üvegcsarnokot”. A tárlat 22. évadján a megjelenési lehetőségért közel 70 művész pályázott, közülük 47-en 72 alkotással mutatkoztak be a Kölcsey Központban.

Az évenkénti bemutatkozási alkalom jó lehetőség az alkotók pályájának követésére, a fiatal tehetségek felfedezésére - ez alkalommal a művészeti egyetemek hallgatói is lehetőséget kapnak.

Szakolczay Lajos műkritikus verbálisan festett csodálatos képeket: „Több, mint két évtizede nyitogatják a művészek szívük kalitkáját, amitől ismét reményteli a tavasz, hiszen színek, ritmusok, kifejezésmódok garmadája fogad. A 72 alkotás elkészítője arra szövetkezett, hogy az értékek állandóságát és hatalmát hirdesse.”

Uborka és szobor

Cs. Tóth János dinamikus rendezése, a terem domború falát is beborító kiállítás Szakolczay Lajos szerint tükrözi a vegyes technikával készült tárgyak hullámzását. Valóban, jól megfértek egymás mellett Burai István kőszobrai, Kurucz Petra kisplasztikái, Fátyol Zoltán festményei, Sulyok Géza mítoszi világa, Kárándi Tünde uborkapakolással ábrázolt női torzója Beauty címmel, Madarász Kathy Margit öltözékei, Horváth István ősműveltségben kódolt képi üzenetei a számos grafika között. A tárlat április 10-ig látható.

- HBN-BB -

A tárlat díjazottjai:

Kreatív-Art Művészellátó díja: Durucskó Zsolt grafikusművész

Blondex Művészellátó díja: Fátyol Zoltán festőművész

HBM Önkormányzat díja: Madarász Kathy Margit ruhatervező iparművész

Debrecen Önkormányzatának díja: Varga Tamás fotóművész és Burai István festőművész

Főnix Rendezvényszervező Kft. díja: Lukács Gábor festőművész

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díja: Kurucz Petra szobrászművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!