Hajdú-Bihar

2013.03.17. 16:55

Áram nélkül 64 órán át Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Az utolsó öt utcában csak vasárnap délben állt helyre a városban a szolgáltatás..

Hajdúdorog - Az utolsó öt utcában csak vasárnap délben állt helyre a városban a szolgáltatás..

Miközben a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóságról vasárnap reggel küldött közlemény szerint „már az egész megyében helyreállt az áramszolgáltatás, legfeljebb kisebb javítási munkálatok fordulhatnak még elő”, a város öt utcájában továbbra is gyertyánál olvastak a dideregő emberek. Akkor már csaknem hatvan órája voltak áram nélkül. Őket aligha vigasztalta a megye összességére vonatkozó jó hír.

Volt hová mennie

Böszörmény felől Hajdúdorogra érve a túloldalon egy „összecsuklott” buszmegálló ad ízelítőt, milyen ereje lehetett csütörtökön a szélnek. Nem csoda, ha az ónos esőtől triplájukra hízott vezetékek és oszlopok nem bírták a terhelést, és colostokként csuklottak össze. Ennek leginkább az úttól balra eső öt utca lakói itták meg a levét, akik 64 órán át maradtak áram nélkül. Mire fotós kollégámmal kiértünk a dél-nyugati városrészbe már mindenütt megindult a szolgáltatás, sőt az utcai lámpák is égtek, mint ahogyan itt-itt az udvariak, melyeket valószínűleg felkapcsolva felejtettek az áramszünet kezdetekor az ott lakók.

A Mátyás körútra fordulva sokáig teremtett lélekkel nem találkozunk. Lehet dolguk bőven, újra kell indítani az életet - morfondírozunk kollégámmal, amikor egy idősebb férfit látunk meg háza ajtajában. A lányát várja, aki nemrégen hozta haza, ám elszaladt a szerelőért, mert nem indult a kazán, de azóta már működik - sorolja készségesen. A 90 éves ember még szerencsésnek mondhatja magát, hiszen volt hová mennie, ugyanis lánya olyan utcában lakik, ahol már péntektől volt áram. Tudott volna ugyan fűteni, de nem volt fája, ezért inkább ideiglenesen „elköltözött.” Jól is tette, hiszen vasárnap délre már 9 fokra lehűlt a lakás. A hűtőládája tele van, de még nem érkeztek megnézni, mi ment benne tönkre. Nemigen kérnek kártérítést, bár az időközben visszaérkező lánya ezt nem erősítette meg, viszont kérte, ne írjam le a nevüket.

Kerékpáron érkezik velünk szemben a körúton Sebestyén József, akinek cserépkályhája van, így csak egy szívfájdalma volt, nem tudta nézni a televíziót. Fogadó utcai házába stílusoson még novemberben befogadta egy jó ismerősét, aki nem tud otthon fűteni, most pedig egy másik emberen is segített.

Fel lehet készülni

A kerékpárjára visszaülő férfi ajánlja, menjünk be a közeli „kocsmába”, ott is érdemes az embereket megkérdezni.

Nem tévedett, mert készségesen válaszolgatnak, közülük Magyar Mihály arról mesél, hogy vasárnap éppen húzta át a vezetéket a szomszédjához, hogy áramot „adjon” neki, amikor ott is „megérkezett”. Az utcákon belül is eltérően maradtak áram nélkül. Vizük sem egyformán volt, de ő már készül az ilyen helyzetekre, mindig van otthon négy liter „mentes” ásványvíz.

HBN-ÉP


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!