Hajdú-Bihar

2013.02.01. 16:03

Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből

Hajdúdorog - „Nincs más dolgunk, minthogy egyedülálló értékeinket bemutassuk és megéljük itt, helyi szinten” - kezdte beszédét Csige Tamás polgármester úr, aki a Magyar Kultúra Napjának alkalmából a mozi nagytermében köszöntötte a megjelentek sokaságát január 25-én.

Hajdúdorog - „Nincs más dolgunk, minthogy egyedülálló értékeinket bemutassuk és megéljük itt, helyi szinten” - kezdte beszédét Csige Tamás polgármester úr, aki a Magyar Kultúra Napjának alkalmából a mozi nagytermében köszöntötte a megjelentek sokaságát január 25-én. Örömét fejezte ki, amiért az immár hagyománnyá váló rendezvényen ismét teltház előtt kell szólnia legfontosabb kincsünkről, magyarságunkról. Arra kérte hallgatóságát, hogy érezzék át a pillanat jelentőségét, legyenek büszkék a 190 éve született Himnuszunkra, és szeressék szülőföldjüket, hiszen hazája mindenkinek csak egy van.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Körtefái István, a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatója is, aki történelmi vissza és előretekintésében múltunk viharos eseményeit felvonultatva, a jövő felé tekintve jelentette ki, hogy európai kultúra nincs nemzeti kultúrák, így a magyar kultúra nélkül! S a magyar kultúra pedig a kisebb helyi közösségek kulturális élete által építkezik, ezért egyetemes feladatunk népművészetünk, irodalmi, zenei, képzőművészeti hagyományaink, épített örökségünk közvetítése az ifjúság számára.

Ennek szellemében Simon Istvánné a Görög Demeter Művelődési Ház vezetője, a délután szervezőjeként örömmel konferálta be azt a 16 előadót és kiscsoportot, akik kedvet éreztek ahhoz, hogy a kultúra oltárán áldozva bemutathassák tudásukat a város apraja nagyja előtt.

Elsőként léptek színpadra a Világ-Virága Művészeti Iskola keretei között tevékenykedő néptáncosok, melynek tagjai a Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskolai Tagintézményének tanulói közül kerültek ki. Az 1. a osztályosok előadásában alföldi népi játékokat láthattunk, majd őket a 3. a osztály Sárközi játékfűzése és ugrós tánca követte.

Népdalcsokrokkal kedveskedett Zsiros Imre és Papp Róbert a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, de a Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskolai Tagintézményének Énekkarából is érkezett három népdaléneklő együttes, akik gyermek játékdalokkal mutatkoztak be. Az Eszterlánc csoport 2 osztályosai között Debreczeni Grétát, Kiss Líviát, Petneházi Pétert és Pogácsás Petrát üdvözölhettük, a Cserfes Énekegyüttesből Bereczki Evelin, Görögh Eszter, Tamási Lili, Tóth Kinga és Zámbó Evelin, valamint a Rozmaring Énekegyüttese nagylányai Gurbán Brigitta, Kalapos Mária, Kiss Lilla, Pogácsás Aliz és Szaplonczay Mária emelték a műsor fényét.

Az ovisok is megcsillanthatták tehetségüket. A Szent Bazil Oktatási Központ Óvodai Tagintézményéből Czifra Rebeka, míg a Napközi Otthonos Óvoda – Kórház úti Tagintézményéből Kökényesi János szavalt. A verskoszorút gazdagította még Papp Kata, a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint Nagy Sára, a Szent Bazil Oktatási Központ gimnáziumának tanulója is, akik irodalmunk egy-egy gyöngyszemével örvendeztették meg az egybegyűlteket.

„Megitatják a fűzfát” címmel csaltak könnyet a nézőtéren ülők szemébe a Szent Bazil Oktatási Központ Általános Iskolai Tagintézmény Móka színjátszó csoportjának 3. osztályosai, no nem drámai előadásmódjukkal, hanem nevetésre ösztönző játékukkal.

Pásztor Petra, fuvola tanszakos növendék Bartók Béla: Este a székelyeknél című zeneművét játszotta el Szkiba Istvánné tanárnő kíséretével.

Körünkben köszönthettük a Hajdúdorogról elszármazott Tóth Simon Ferenc színművész urat is, aki előadásában a halhatatlanjainkat, Illyést, Örkényt és Radnótit elevenítette meg.

A rendezvény zárásaként, a 40 éves fennállását ünneplő Bocskai Népzenei Együttes egy három részből álló dalcsokorral tette emlékezetessé az estébe nyúló ünnepélyt. A legfiatalabb generációt képviselve Görögh Eszter és Pálóczi Viktória is mikrofon elé állt, a közönség és a dalosok nagy-nagy örömére.

Búcsúzásképp a Mészáros Károly Városi Könyvtár felajánlásaként Csonka Zoltánné – Szakál Gabriella Hajdúdorog Története Évszámok Tükrében című könyvének 3 példánya került kisorsolásra, valamint gazdára talált 3 db a Bocskai Népzenei Együttes 30. évfordulójára készített CD lemez is.

Végezetül Simon Istvánné köszönetet mondott minden fellépőnek és az őket felkészítő pedagógusoknak: Balda Noéminek, Kárándiné Gurbán Editnek, Kiss Péternének, Marosvölgyi Ágnesnek, Papp Györgynek, Póti Károlynak, Radics Teréznek, Szolnoki Tibornak, Szűcs Jánosnak, Torbik Sándornénak, Urbánné Pocsai Ildikónak és nem utolsó sorban Zsiros Györgynének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!