Hajdú-Bihar

2013.02.17. 14:47

Megkezdődött a jég hízlalása

Debrecen - Készül a március 8-10. közötti Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság jege a debreceni Főnix Csarnokban. A szakemberek kedden kapcsolták be a hűtőrendszereket, s láttak hozzá a végleges vastagságában öt cm-es jégfelület elkészítéséhez.

Debrecen - Készül a március 8-10. közötti Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság jege a debreceni Főnix Csarnokban. A szakemberek kedden kapcsolták be a hűtőrendszereket, s láttak hozzá a végleges vastagságában öt cm-es jégfelület elkészítéséhez.A munkálatokat több átalakítás is megelőzte. A jégkészítéshez például egy további szivattyút is beépítettek, kitisztították a hűtőrendszert és kicserélték a csövekben keringő hűtőközeget, a glikolt is.

A szakemberek első lépésként kimértek és felszereltek egy különleges gumiborítást, mely szükség esetén fékezi a sportoló esésének erejét és egyben megadja a végleges jégmagasságot. Erre kerül majd a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől érkezett, 60 cm szélességű, ütéselnyelő légkamrás szivacs védőréteg. Ez a „szerkezet” garantálja majd a sportolók biztonságát a száguldás során. Emellett az első napon hűteni kezdték a csarnok beton talaját, tudtuk meg a Főnix Csarnok műszaki főmunkatársától Lipták Györgytől. „-A következő lépés a vízréteg felpermetezése, ez a munka csütörtökön kezdődik. Ezzel az eljárással nagyjából maximum egy centiméternyi jeget hizlalunk a csarnok küzdőterére. Ezután követezik a pálya megfestése, először a teljes pályát fehérre festik, majd a short track versenyekre jellemző nagy ovális középső pályaívre kerül sor (800 négyzetméter), kékre festve. E körül fognak körözni a gyorskorcsolyázók. Ezután a jeget öt centiméter vastagságúra hizlaljuk. Az egész folyamat összességében roppant időigényes, hiszen 1800 négyzetméternyi pályát kell a lehető legjobb minőségben elkészítenünk, úgy hogy akár világcsúcsjavításra is alkalmas legyen.”

A szakember szerint előreláthatólag a jövő hét elején lehet majd először korcsolyázni a világbajnokság pályáján. A VB előtt több ízben tesztelik majd a jeget, február 22-24. között műkorcsolya korosztályos nyílt vidékbajnokság, szinkronkorcsolya országos bajnokság és gyorskori tesztverseny is lesz.

A Főnix Csarnok a Rövidpályás Gyorskorcsolya VB-re készülő jéggel új rekordot állít fel. Most folyamatosan csaknem egy hónapig „jegelik” a létesítmény küzdőterét, korábban ennyi ideig még sosem volt fagyos a csarnok talaja. Ezelőtt leghosszabb ideig egy-egy jégkorong világversenyen volt szükség a csúszós felületre, nagyjából két héten át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!