Hajdú-Bihar

2013.01.28. 15:25

Nézőpont: Lencsevég

<em>A természetfotózás veszélyes sport. Szemtől szemben az élővilág százezernyi fenevadával, alig mással a kézben, mint egy fényképezőgéppel, nem egyszerű az élet. </em><strong>Fábián György jegyzete</strong>.

A természetfotózás veszélyes sport. Szemtől szemben az élővilág százezernyi fenevadával, alig mással a kézben, mint egy fényképezőgéppel, nem egyszerű az élet. Fábián György jegyzete.A sportág kockázati tényezőinek számbavételekor arra szinte már nem is érdemes kitérni, milyen fenyegetést jelent a kipusztulófélben lévő állatfajokra, ha azoknak az egyedeit veszi célba rendszeresen a fotográfus. Elég csupán arra gondolni: nemcsak illetéktelenek, de gyakran a beavatottak kezében sem gyerekjáték a hosszú csövű optika.

Emlékezzünk például Matula bácsi intelmeire is, és ne feledjük: kamerát még üresen se fordítsunk ember felé, és mielőtt csónakba szállnánk vele, vegyük ki belőle a memóriakártyát. Amikor célba veszünk az objektívvel valamit, exponálás előtt mindenképp győződjünk meg arról, vaddisznó van-e cső iránt, vagy netán gombaszedő néni. (Az utóbbi eset ugyanis természetfotó helyett szociofotót eredményezne.) Azt a vádat pedig utasítsuk vissza, hogy a természetfotós ész nélkül exponál mindenre, ami mozog!

Látjuk tehát: a természetfotózás veszélyes sport. Jobb is, ha alaposan meggondoljuk, beszerzünk-e egy arra alkalmas szerkezetet. Inkább költsük azt a több százezer forintot valami kevésbé rizikós, de értelmesebb dologra.

Például egy vadászfegyverre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!