Hajdú-Bihar

2013.01.23. 13:44

Megjelent megyénk irodalmi adattára

Debrecen – A múlt év decemberének utolsó napjaiban hagyta el a nyomdát a – Debrecen város és a megyei önkormányzat támogatásával megjelent – Hajdú-Bihar megye irodalmi adattára című könyv Bakó Endre szerkesztésében.

Debrecen – A múlt év decemberének utolsó napjaiban hagyta el a nyomdát a – Debrecen város és a megyei önkormányzat támogatásával megjelent – Hajdú-Bihar megye irodalmi adattára című könyv Bakó Endre szerkesztésében.Mint az előszóból megtudtuk, a könyvecske javított és új adatokkal kiegészített változata az 1984-ben napvilágot látott megyei irodalmi kalauznak. Szerkesztési elvei változatlanok, csak az elhunyt szépírók és emlékírók kaptak benne helyet.

Egy kivétel adódik viszont a tárgyalásmódban: a Hortobágy irodalmi hagyományait nem szócikk, hanem önálló tanulmány mutatja be. A szócikkek nem törekednek teljességre, hanem az író és a település kapcsolatának megvilágítását helyezik előtérbe.

A szerkesztő hangsúlyozza, hogy azoknak az íróknak, akiknek egyaránt volt kötődése Debrecenhez és valamely megyei községhez (pl. Mocsár Gábor, Tar Sándor, Szalai Csaba stb.) a vidéki településhez rendelte a szöveget. A kiadvány tanúsítja, hogy megyénk milyen gazdag irodalmi hagyományokban: a 82 település közül több mint ötven büszkélkedhet azzal, hogy írónak ringatták ott a bölcsőjét, vagy író élt több-kevesebb ideig falai között.

Az ábécérendet követő címszavak Álmosdnál kezdődnek és Vámospércsnél fejeződnek be, közben nemcsak városokat, hanem olyan községeket is érintenek, mint Biharnagybajom, Földes, Hajdúbagos, Hosszúpályi stb. A szerkesztő néhány kivételtől eltekintve megadja a tárgyalt írók napra pontos születési és halálozási dátumát, s a kiadvány más vonatkozásban is átvállal némi lexikon-funkciót.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!