Hajdú-Bihar

2013.01.08. 16:07

Lakáshirdetések A-tól I-ig? - 2013 januárjától szigorodnak az épület-energetikai tanúsítványok szabályai

Debrecen - Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így jövő januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni.

Debrecen - Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így jövő januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni.Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) a témában kiadott közleménye.

Lehettek volna bátrabbak

„Örülünk az új követelményeknek, számunkra ez azt jelzi, hogy a Kormány is felismerte az energiatanúsítványokban rejlő lehetőségeket. A MEHI és az energiahatékonysági ágazat régóta hangsúlyozza, hogy egy jól működő tanúsítvány-rendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és –bérlőket a gazdaságosabban működő lakások felé. Ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat” – véleményezte a változásokat dr. Bart István, a MEHI igazgatója.

Megjegyezte: "Úgy érezzük azonban, hogy a végrehajtás terén a Kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését. Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbeadáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak.”

HBN


A legfontosabb tudnivalók

A módosításokkal a rendelet* 2013 januárjától a következő főbb új elemeket tartalmazza:

– az 50 m2 alatti épületek eladásánál, bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni az eladónak;

– már az 500 és 1000 m2 közötti hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén is kell tanúsítványt készíteni (eddig csak 1000 m2 felett volt kötelező);

– az épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll;

– az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette;

– a tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni;

– a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.      

*az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 178/2008 Korm. Rend.

 

Energetikai tanúsítást végzők listája

A 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 23/A. § és a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet 23/A. § rendelkezéseiben foglaltak alapján az energetikai tanúsítást végzők listája elérhető:

1. A Magyar Mérnöki Kamara honlapján, az alábbi címen: www.mmk.hu

2. A Magyar Építész Kamara honlapján az alábbiak szerint: www.mek.hu


Az energetikai minősítési osztályok

Az energetikai minőséget minden esetben a vizsgált épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai mutatójának és a vizsgált épület geometriai méreteivel és rendeltetésével azonos, a minimumkövetelményeknek éppen megfelelő, viszonyítási alapként szolgáló épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai mutatójának százalékban kifejezett arányával kell jellemezni.

A vizsgált épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján az önálló rendeltetési egység minőségi osztályának betűjele és szöveges jellemzése a táblázat szerinti.

  • A+ <55 Fokozottan energiatakarékos
  • A 56-75 Energiatakarékos
  • B 76-95 Követelménynél jobb
  • C 96-100 Követelménynek megfelelő
  • D 101-120 Követelményt megközelítő
  • E 121-150 Átlagosnál jobb
  • F 151-190 Átlagos
  • G 191-250 Átlagost megközelítő
  • H 251-340 Gyenge
  • I 341< Rossz
  • Forrás: 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

    Kivételek, amikor nem kell energetikai tanúsítvány:

    a) az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;

    b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;

    c) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;

    d) a hitéleti rendeltetésű épületre;

    e) a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre;

    f) a mezőgazdasági rendeltetésű épületre;

    g)1 azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki;

    h) a műhely rendeltetésű épületre;

    i) a levegővel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló - sátorszerkezetekre.

    Forrás: 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!