Hajdú-Bihar

2013.01.25. 16:42

Ítélet a lengyel szállítmány ügyében

Debrecen - A Debreceni Törvényszék társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre, az országon átvitellel elkövetett, kábítószerrel visszaélés bűntette miatt az I.r. vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, a II. rendű vádlottat – távollétében – 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. Emellett az I.r. vádlottat 7 évre, a másodrendűt 9 évre kiutasította Magyarországról.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre, az országon átvitellel elkövetett, kábítószerrel visszaélés bűntette miatt az I.r. vádlottat 7 év fegyházbüntetésre, a II. rendű vádlottat – távollétében – 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. Emellett az I.r. vádlottat 7 évre, a másodrendűt 9 évre kiutasította Magyarországról.A bíróság csak részben találta megalapozottnak az ügyészség által megfogalmazott vádat, az eljárás során ugyanis kábítószerrel való kereskedésre utaló további tevékenységekre (pl. raktározás, értékesítés) nem volt bizonyíték, mindössze a szállítás tényét lehetett igazolni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt, a másodrendű vádlott védője pedig elsősorban felmentést, másodsorban enyhítést kért.

A Debreceni Törvényszék azért hirdethette ki ítéletét a másodrendű vádlott távollétében, mert a vádlott hollétét az Interpol és a lengyel hatóságok közreműködése ellenére sem sikerült kideríteni, a férfi évek óta szökésben van.

A bíróságnak döntenie kellett arról is, hogy folytatódjon-e az I.r. vádlott kényszerintézkedése, miután az előzetes fogvatartásban eltöltött idő pár nap múlva 4 éve tart. A tanács szerint az elsőrendű vádlott esetében is fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, ezért indokoltnak tartja, hogy az eljárás jogerős befejezéséig fenntartsa a kényszerintézkedést. A döntés nem jogerős, mert bár az ügyész és az I.r. vádlott tudomásul vette, védője fellebbezést jelentett be.

Debreceni Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!