Hajdú-Bihar

2013.01.29. 15:37

Az est leszálltával támadtak idősekre

Hajdúböszörmény - Tizennégy helyről raboltak, tavaly tavasszal kezdték.

Hajdúböszörmény - Tizennégy helyről raboltak, tavaly tavasszal kezdték.Nincs köze a néhány héttel korábban kitűzött 200 ezer forintos nyomravezetői díjnak ahhoz, hogy a rendőrök január derekán elfogták azt az öt hajdúböszörményi férfit, akik egy azóta szintén elkapott társukkal megalapozott gyanúsíthatóak idősebb böszörményiek kirablásával. Dr. Tóth János, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója keddi sajtótájékoztatóján a sikeres bizonyítás érdekében részletekbe nem kívánt belemenni. Így arra sem válaszolt, hogy a gyanúsítottak terhére rótt – tavaly márciustól 2012 végéig történő – rablások során kinek milyen szerep jutott a bűncselekmények végrehajtásában. Bár az alezredes nem árulta el, hogy az előzetes letartóztatásba került férfiak között van-e büntetett „előéletű”, azért tudni lehet, hogy akad közöttük erőszakos bűncselekményekért elítélt személy. Részben ez indokolta például azt, hogy a január 15-ei, négy helyszínen végrehajtott rajtaütéshez a terrorelhárítóktól segítségét kérték.

Volt, akit megkötöztek

A bűnügyi igazgató közlése szerint az elkövetők készpénzt és ékszereket követeltek, raboltak el, zsákmányuk 300 ezertől 3 millió forintig terjedt. Hajdúböszörmény egész területén szemeltek ki idősebb, egyedül élő áldozatokat, akikhez az est leszállta után, az ajtót berúgva hatoltak be ketten-hárman, s az értékek összeszedése után távoztak. Előfordult, hogy valakit megütöttek, de nem volt jellemző, és súlyos sérülést nem okoztak (ugyanakkor több sértettet is megkötöztek). Arra vonatkozóan, hogy mi alapján választották ki az időseket, Tóth János azt mondta, „egy kisvárosban mindenki ismer mindenkit”. A nyomozást nem tette könnyebbé, hogy a sértettek többsége a maszkos elkövetőkről nem tudott használható személyleírással szolgálni.

A sajtótájékoztatón Felhősi László, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóságának főosztályvezető-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények súlya, a habitusuk, valamint az igényelte a terrorelhárítók közreműködését, hogy egy időben négy helyen kellett elfogniuk feltételezett bűnelkövetőket, aminek szakszerű kivitelezésére – jegyezte meg a százados – ma csak ők képesek.

HBN-RaL


A banda

A hat hajdúböszörményi férfi, akik már előzetesben várják az eljárás folytatását (zárójelben az életkoruk).

B. József (41)

R. Balázs (24)

Cs. Sándor (31)

L. László (18)

K. János (27)

L. János (30)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!