Hajdú-Bihar

2013.01.18. 16:54

A magyar kultúra napja - Programok Debrecenben

Debrecen, 2013. január 18., péntek (MTI) - Szkíta aranykincseket felvonultató kiállítással, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatójával és táncelőadással ünnepli Debrecen január 21-én és 22-én a magyar kultúra napját.

Debrecen, 2013. január 18., péntek (MTI) - Szkíta aranykincseket felvonultató kiállítással, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatójával és táncelőadással ünnepli Debrecen január 21-én és 22-én a magyar kultúra napját.A programsorozat hétfőn Kölcsey Ferenc mellszobrának és emléktáblájának a megkoszorúzásával indul a Kölcsey Központban, majd ugyanott Kósa Lajos polgármester megnyitja a szkíta aranykincseket felvonultató Emberek aranyban - "Őseinket felhozád..." című kiállítást.

A szkíta fejedelmi sírok aranyleleteiből válogatott tárlat darabjai a dél-szibériai Issyk-kurgán lovas temetkezési helyről származó 2500 éves aranykincsek méret- és anyaghiteles másolatai. A Debrecenben hétfőtől látható aranykincsek értéke 1,2 millió dollár.

Szintén hétfő este látható a közelmúltban megújult Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának fényjátékkal kísért bemutatója, amelyet Lakner Lajos, a múzeum igazgatója tart.

A magyar kultúra napján, január 22-én több kiállítás-megnyitót és művészeti díjátadót rendeznek városszerte, este pedig a Csokonai Színházban a Debreceni Hajdú Táncegyüttes bemutatója várja az érdeklődőket.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!