Hajdú-Bihar

2013.01.15. 16:20

A fővállalkozónál van a pénz

Debrecen - A Keviépen kívül a konzorcium tagjai nem fizettek az alvállalkozóknak-eddig is tudtuk.

Debrecen - A Keviépen kívül a konzorcium tagjai nem fizettek az alvállalkozóknak-eddig is tudtuk.2012. május 31. már az a kötbérterhes határidő volt, amely a 2-es villamosprojekt veszélyeztetésére figyelmeztette a megrendelőt. Akkor beállt az az állapot, ami gyakorlatilag azóta is tart, vagyis nem nagyon történik semmi. A közel 7,5 milliárd forint értékű beruházásból 3,4 milliárd forintot utaltak eddig a fővállalkozónak, tehát az előfinanszírozás és az alvállalkozók kifizetése is sínen lenne...

A városfejlesztési osztály munkatársa, dr. Patai Lajos összegzésével ekképp vette kezdetét kedden a városi közgyűlés tulajdonosi bizottságának ülése. A bizottság képviselői előterjesztésre napirendre tűzte a 2-es villamospálya projektjével kapcsolatos jelentés elkészítését Balázs Ákos elnökletével. A műszakilag uniós színvonalúnak mondott beruházás – bármi is vetődött fel korábban ésszerű megoldásként – szabályos és jogszerű befejezése a cél – hallhattuk. Bármennyire is megfoghatatlannak tűnik, de megvan az építési naplója, készült mellé kockázatelemzés, és negyedévente helyszíni ellenőrzést tartottak a vonalán. A kivitelező 86 pótmunka-igényéből egyelőre 4-et tartottak jogosnak, az lett kifizetve.

Ki dönt?

A megrendelő villamossal kapcsolatos szakmai, jogi döntéseinek felelőse a polgármester – erősítették meg képviselői kérdésre. Az, hogy a fővállalkozó miként kamatoztatta a részére átutalt milliárdokat, nem ismeretes, viszont az eddigi vizsgálatok szerint „felróható magatartást egyik fél sem tanúsított”. Bízni lehet hát a szerződésmódosításban, a békés megállapodás aláírásában; abban, hogy a költségek végül 8 milliárd alatt maradnak, és elkezd „csorogni” a pénz az alvállalkozók felé.

Kanda Imre projektvezető mérnök több félreértést is eloszlatott, és a beruházás lelassulásának okait firtató kérdésekre leszögezte, az ATK Konzorcium tagjai közül lényegében csak a Keviép fizetett az alvállalkozóknak.

A január 24-ei közgyűlésre kell előkészíteni a villamosról szóló jelentést, jövő kedden tartják a második bizottsági ülést a témában. A még megválaszolatlanul maradt kérdésekre is sor kerül.

HBN-BB


Az első időcsúszást a döcögő járműbeszerzés okozta, hiszen a 6. eljárás lett sikeres. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!