Hajdú-Bihar

2011.12.02. 12:30

Nézőpont: Cívisek, tökéletesek

<em>Mertek nagyot álmodni, mertek nagyok lenni a debreceniek az elmúlt közel másfél évtizedben. Persze miért is ne tették volna, hiszen a város lakói a tökélességnél, a környezetük minimum irigykedésnél soha nem adták lejjebb.</em>&nbsp;<strong>Kovács Zsolt jegyzete

Mertek nagyot álmodni, mertek nagyok lenni a debreceniek az elmúlt közel másfél évtizedben. Persze miért is ne tették volna, hiszen a város lakói a tökélességnél, a környezetük minimum irigykedésnél soha nem adták lejjebb. Kovács Zsolt jegyzete

Vagy legalább is csak akkor, ha már sem munkával, sem szorgalommal, sem pénzzel, sem furmányossággal, sem kapcsolattal nem ment a dolog.

Tegyünk egy kört Debrecenben. Kezdjük a Piac utcán, ahol éppen busz közlekedik a villamos helyett, mert újul a pálya. A Kossuth tér tényleg pazar! Sőt, a környékén is olyan, de olyan épületek nőttek, amilyent csak néhányan mertek ide álmodni. De hál’ Istennek ők tudták mit akarnak – kulturális, művészeti, konferencia-, bevásárlóközponttá emelni Debrecent. Kölcsey Központ, Modem, Fórum, Hal köz, sétálótér, ijúsági ház. Kihasználtság? Van, ahol jó, míg máshol elégedjünk meg azzal, hogy lesznek még jobb idők; persze jó, ha megvan az az épület! És ott van a Latinovits Színház berendezetlen betonkolosszusa. Egyszer biztosan kész lesz, ám addig is ki kellene rá írni, mi célt szolgál majdan az az épület, mert nézték már magtárnak, lepusztult irodaháznak és tűzoltó-gyakorlóhelynek is. Kis kitérő, a Tócósba, ahol a jégcsarnok épült, majd a régen megálmodott és 2009-re átadásra tervezett kiskörút helyett az agyonzsúfolt belvárosi utakon keresztül irány a Nagyerdő, Debrecen ékessége. Főnix, sportuszoda, atlétikapálya… A drukkerek talán már látják is a Loki-stadiont. Sokak örömére, úgy tűnik, lekerült a napirendről a csili-vili szuperszálloda az erdőben – nem volt megfelelő a pályázat, azt mondta az alpolgármester. A botanikus kert ahelyett, hogy teljesen megújulna a tervezett milliárdos fejlesztésből, egyre csak pusztul. No, és még mindig megvan a spallációs központ helye a városrészben. A reptérre már nem megyünk ki, de a forgalomból láthatjuk, a légikikötő továbbra is nagy falat a városnak. És az oda álmodott kórház sem épül meg egyhamar.

Bárhogy is nézzük, nagyot lépett előre Debrecen. Ez vitathatatlan! Mint ahogy az is, hogy aki a hibát, a hiányosságot akarja meglátni, az a tökéletesben, a hiánytalanban is megleli. Miért? Mert ilyenek vagyunk! Főleg a debreceniek, akik a tökéletesnél nem akarják lentebb adni. Sem régen, sem ma!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!