Hajdú-Bihar

2011.11.11. 18:33

Vízi madarak és látogatóik

Hajdú-Bihar - Megpihenő és fészkelő szárnyasokat várnak jövő tavaszra a helyreállított vizes élőhelyen.

Hajdú-Bihar - Megpihenő és fészkelő szárnyasokat várnak jövő tavaszra a helyreállított vizes élőhelyen.

A Bihar Közalapítvány szakemberei 2008 óta foglalkoznak a vizesélőhely-program megvalósításával, hogy a Földes és Berettyóújfalu külterületén található saját területükön - a természeti adottságokat legjobban kihasználva - kedvező körülményeket állítsanak vissza, a valaha itt élt gazdag madárvilágnak.

Munkálatok a földeken

A közalapítvány tulajdonában lévő ingatlanokon adott volt egy alacsony aranykoronájú, kis termőképességű szántóföld, amelyet a régi térképek lápos, vizenyős részként tüntetnek fel. A község legelője és a szovjetek volt repülőtere gazdag füves pusztai élővilágnak adott otthont. A mederbe szorított Sárréti-főcsatorna és a Keleti-főcsatorna közelsége adta a lehetőséget arra, hogy a természetes mélyedések, folyóvölgyek és a roncsolt területek az átalakítás után kedvező körülményeket biztosítsanak a vizes élőhelyhez kötődő élővilágnak is.

Három meglévő vízkormányzó műtárgyat kellett felújítani és tizenegy újat építeni. Emellett a földmunka elvégzése volt jelentős feladat. Védő töltés épült a 42-es főút mellé, megemelték a Sárréti-főcsatorna gátját, úgynevezett nyúlgátat hordtak a más tulajdonú földek védelmére, és a roncsolt területekből kialakították magukat a vizes élőhelyeket.

Próbára tette a természet

Augusztus 4-én a természet kipróbálta az utóbbiakat: huszonnégy óra alatt több mint 120 milliméter csapadék esett, megtöltve minden területet. Hömpölyögve zúdult a víz végig az élőhelyen, ahogy a tervezők kigondolták, és ahogy a kivitelezők megépítették. Ebből a hatalmas mennyiségből – az erős párolgás ellenére – őszre még mindig maradt, táplálkozó és pihenőhelyet biztosítva a vonuló madaraknak.

Tanösvényen nézhetik

Nyár végén megfigyelhették az átalakított területeken fiókáit etető kormos szerkőket, vonuló bíbiceket, sárszalonkákat, szürke cankókat, nagy godákat, kanalas gémeket. Utolsó simításként a földmunkákat elfedő gyepesítés és a szántó visszagyepesítése zajlik.

A Bihar Közalapítvány tagjai remélik, hogy jövő tavasszal a vándorló vízimadarak megpihennek majd a területen, a hazaiak pedig fészkelni fognak, s a tanösvény látogatói gyönyörködhetnek majd bennük.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!