Hajdú-Bihar

2011.11.01. 14:47

Műszaki hallgatók Hódmezővásárhelyen

Debrecen, Hódmezővásárhely - A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős műszaki honvéd tisztjelöltjei gyakorlati képzésen vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál.

Debrecen, Hódmezővásárhely - A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős műszaki honvéd tisztjelöltjei gyakorlati képzésen vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál.

Dr. Kovács Zoltán mérnök őrnagy, a Műveleti Támogató Tanszék műszaki szakcsoport vezetője kiemelte:

„Hosszú ideje nagyon jó az együttműködés az egyetem és az alakulat között, így a gyakorlati képzések egy részét Hódmezővásárhelyen végezzük. Itt áll rendelkezésre olyan technikai eszközpark és szaktudás, ami egy ilyen gyakorlati foglalkozáshoz szükséges.”

A had- és biztonságtechnikai mérnöki alapszakot végzők a kétéves általános képzés után négy féléven keresztül szakmai tantárgyakat tanulnak. Ebben a félévben a műszaki szakharcászat során az út- és hídépítő csoport (UHÉCS), illetve a mozgó záróosztag (MZO) tevékenységével és a menetvonal felderítéssel kapcsolatos gyakorlati ismereteket sajátítják el.

A hallgatók az alakulattal való megismerkedés után részt vettek a nehéz hídrakó felszerelés egy részének telepítésében. A zászlóalj telephelyén a vontatott aknarakót és a különböző földmunkagépeket tanulmányozták.

A szakharcászati foglalkozás keretén belül megtanulták egy ilyen feladat megszervezéséhez szükséges elméleti alapokat. A tanórákon szerzett ismeretekre támaszkodva az elkészített alkalmazási tervek alapján harcászati helyzetben szervezték meg a mozgó záróosztag tevékenységét. A menetvonal felderítése során a csapatok egy meghatározott irányba történő továbbhaladásához szükséges volt az út paramétereinek meghatározása, a speciális szempontok alapján a járőr a felmerülő akadályokról jelentést is készített.

Dr. Szabó Sándor mérnök ezredes, a műszaki támogatás tantárgy oktatója elmondta:

„Az elmélet és a gyakorlat között különbségek vannak és ezeket kihasználva a hallgatók harcvezetői képességeit is fejleszteni tudjuk.”

Kotroczó Richárd hallgató családjában már volt korábban is katona. A mérnöki szakot azért választotta, mert ebben a beosztásban sok érdekes és különleges feladatot kell adott esetben nagy gépekkel is elvégezni. Számára meghatározó élmény, amit látott és a hathetes csapatgyakorlatát is itt, Hódmezővásárhelyen szeretné teljesíteni.

A tanintézeti kiszolgálás fontos eleme a kiképzésnek, amely csapattapasztalatot ad a hallgatói állománynak az alakulat pedig közvetlenül részt vehet a leendő tisztek képzésében.

- Búz Csaba főtörzsőrmester -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!