Hajdú-Bihar

2011.11.24. 09:42

Milliós könyvtár-fejlesztés Debrecenben

Debrecen - Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával mintegy 55 millió forintból fejlesztheti Könyvtárát és Közművelődési Központját az 5. Bocskai István Lövészdandár.

Debrecen - Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával mintegy 55 millió forintból fejlesztheti Könyvtárát és Közművelődési Központját az 5. Bocskai István Lövészdandár.

A TÁMOP-pályázat célja egy távoktatási forrásközpont alapjainak megteremtése, intelligens tanulási környezet létrehozása, elősegítve a könyvtárhasználók és az érdeklődők számára a hagyományos és nem hagyományos dokumentumokhoz, a különböző információforrásokhoz való hozzáférést, az információ felkutatásához, felhasználásához szükséges készségek fejlesztését. Ennek érdekében 2010 áprilisától nagyarányú fejlesztés kezdődött a vállalt feladatok magas szintű ellátása érdekében.

A könyvtár fontos feladata, hogy az iskolákkal együttműködve közreműködjön a hadtudományi, hadtörténeti szakinformációk terjesztésében, ezért a pályázat keretében a dandár rendhagyó osztályfőnöki órákat szervez Debrecen középiskolásai, illetve általános iskolásai részére. A fiatalok így megismerhetik a Magyar Honvédség szerepét a NATO-ban, valamint élményszerű beszámolókat hallhatnak a missziós tevékenységéről. Ezek az órák semmilyen többletterhet nem rónak az iskolákra, lévén az egyeztetett időpontokban előadóink mennek a helyszínre.

A könyvtár másik célja a hadtörténelem népszerűsítése. Ehhez kapcsolódva rendhagyó történelem órákat is szervez elsősorban középiskolások részére hadtörténészek, katonai hagyományőrző csoportok, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör bevonásával. A diákok részletesebben megismerkedhetnek a történelem tananyaghoz, valamint közvetlenül Debrecen és környékéhez kapcsolódó fontosabb történelmi eseményekkel, azok katonai és hadászati vonatkozásaival.

Az előadássorozat novemberben a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskolában indult. A Szent László Hadosztály Hagyományőrző Egyesület részvételével pillanthattak be tanulók a debreceni páncéloscsata harcászati kulisszatitkaiba, illetve láthattak korabeli egyenruhákat és fegyvereket is. Az órasorozat további témája az álmosdi csata, valamint a 39. Császári és Királyi Gyalogezred története. (Az alakulat fennállása során, 1756-1918 között részt vett a Habsburg Birodalom, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia minden háborújában.) Idén december 14-én, az ezred felállításának 255. évfordulója alkalmából az egyik rendhagyó történelem órát a Kossuth laktanyában tervezzük megtartani. A Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány részvételével a diákok láthatják a korabeli katonák egyenruháit, fegyverzetét, legfontosabb felszerelései tárgyait. Maguk is kipróbálhatják az akkori debreceni bakák életét, kiképzését. A résztvevők a három fontosabb korszak: a napóleoni háborúk, az 1848/49-es szabadságharc és az I. világháború egy-egy fontosabb csatájáról is hallhatnak előadásokat. A debrecenihez hasonló előadássorozat indult még Nyíregyházán és Hódmezővásárhelyen is.

Az előadássorozat felvételei, s a hozzá kapcsolódó kutatási anyagok helyet kapnak a dandár könyvtárának készülő honlapján. A cél olyan hiánypótló, ismeretterjesztő internetes felület létrehozása, amely bemutatja a MH 5. Bocskai István Lövészdandár jelenlegi és volt helyőrségeinek történelmi eseményeihez kapcsolódó főbb katonai, hadászati vonatkozásait. Megismerteti az érdeklődőkkel, hogy a katonaság milyen szerepet töltött be a városok vonzáskörzetének társadalmi, gazdasági és kulturális életében. Mindez a hazafias nevelés, a lakóhelyhez való érzelmi kötődés, a hagyományok ápolása, az identitástudat, a katonai múlt tiszteletének erősítését, a hadtörténelem népszerűsítését szolgálja.

- Nehéz Attila, kommunikációs főelőadó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!