Hajdú-Bihar

2011.10.18. 12:31

Szomjaznak már a talajok

Hajdú-Bihar - A szakember szerint mintegy 400 milliméter csapadék hiányzik a megye szántóterületeiről.

Hajdú-Bihar - A szakember szerint mintegy 400 milliméter csapadék hiányzik a megye szántóterületeiről.

Bejárta az országos sajtót a hír, mely szerint a gazdák jelentős területeken kénytelenek voltak kiszántani a repcevetést, mert a kemény talajban a fiatal növény nem, vagy csak nagyon hiányosan kelt.

- Hajdú-Biharban a gazdák egyelőre várnak, hátha jönne egy jelentősebb csapadék, és elkerülhető lenne a drasztikus beavatkozás - mondta el a Napló érdeklődésére Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatója.

Érdemes várni

A szakember szerint az a gazda jár el bölcsen, aki vár tavaszig, hiszen a repce akkor is kitárcsázható és tavaszi kultúra vethető a helyére. Jelenleg ugyanis hiába tárcsáznák ki az olajosnövényt, a kiszáradt földeken sok helyen nem tudnának semmit vetni helyette. Megyénkben egyébként repcét csupán négyezer hektáron vetettek a gazdálkodók, ami nem számottevő terület.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy a kukoricát 90 ezer hektáron már levágták, és hála az időjárásnak, a szárítás tetemes költségét a termelők ezúttal megúszták. "Ha van szűk keresztmetszet az aratáskor, az a szállításban jelentkezik, de nagyon úgy tűnik, hogy október végére mind a 112 ezer hektárról magtárba kerül a legfontosabb takarmánynövény" - mondta Kiss Zoltán, aki beszámolt arról is, hogy a napraforgó (150-200 hektár, később vetett területtől eltekintve) szintén a magtárban van már.

A burgonya szedése is befejeződött, és bár bő, meg szép a termés, csupán filléreket kapnak érte a termelők. Informátorunk szerint lehet azt mondani, hogy a burgonyatermesztők az idei év nagy vesztesei, amit elsősorban az országot elárasztó nagy mennyiségű importnak köszönhetik.

Az őszi zöldségek betakarításáról ugyancsak múltidőben lehet már beszélni, kivéve a tormát, amit még csak ezt követően szednek fel a földből. Szőlőt leginkább csak hagyománytiszteletből termesztenek megyénkben, akik mégis foglalkoznak vele, azok már a borászkodás stádiumában járnak.

Az almáskertekben javában tart a szüret, hamarosan végeznek a nagy munkával a szedők.

A teteje száraz

Kiss Zoltán arról tájékoztatott, hogy mintegy 400 milliméter csapadék hiányzik a szántóterületekről.

"Az elfogadható terméshozamok annak köszönhetőek, hogy a tavalyi jelentős csapadék egy részét a talajok eltárolták, a felső rétegek azonban már nagyon kiszáradtak. Ilyen körülmények között az őszi vetésekhez szinte képtelenség megfelelően előkészíteni a talajt. A tavasziak alá már itt-ott szántanak, nyilván arra számítva, hogy a téli csapadék és a fagyok porózusabbá teszik majd a földet" - jelentette ki az igazgató, hozzátéve, hogy éppen a mostani nehézségek miatt könnyen elképzelhető, hogy tavasszal napraforgóból és kukoricából még a szokottnál is nagyobb vetésterületek jönnek létre.

HBN


Hajdú-Bihar – Éves viszonylatban mintegy 400 milliméter eső hiányzik a talajokból és ez igencsak megnehezíti az őszi talajmunkákat Hajdú-Biharban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!