Hajdú-Bihar

2011.10.27. 10:32

Rendőrségi közlemény: A kegyelet ünnepének nyugalmáért

Hajdú-Bihar - A kegyelet ünnepén, illetve az azt megelőző és követő napokban az emlékezés virágaival nagyon sok állampolgár keresi fel a temetőket, melynek következményeként jelentősen megnő a forgalom a pályaudvarokon, a tömegközlekedési eszközökön és a temetőkhöz vezető közutakon. Ennek eredményeként emelkedhet a közlekedési balesetek és a bűncselekmények száma. Az átlagosnál nagyobb forgalom kezelésére, a balesetveszély csökkentésére és az ünnep nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is készül.

Hajdú-Bihar - A kegyelet ünnepén, illetve az azt megelőző és követő napokban az emlékezés virágaival nagyon sok állampolgár keresi fel a temetőket, melynek következményeként jelentősen megnő a forgalom a pályaudvarokon, a tömegközlekedési eszközökön és a temetőkhöz vezető közutakon. Ennek eredményeként emelkedhet a közlekedési balesetek és a bűncselekmények száma. Az átlagosnál nagyobb forgalom kezelésére, a balesetveszély csökkentésére és az ünnep nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is készül.

A megye főútvonalain, a temetőkben, a temetőkhöz vezető közutakon és a megyén átvezető főútvonalakon október 28-án 00.00 órától november 1-én 24.00 óráig fokozott civil- és egyenruhás járőrszolgálat lesz, a polgárőrség és a közterület-felügyelet bevonásával. A közlekedésrendészeti, közrendvédelmi, és a bűnügyi járőrszolgálat intézkedései elsősorban a forgalom folyamatosságának fenntartására, a balesetek megelőzésére, a temetők környékén történő parkolás lehetőség szerinti elősegítésére, valamint a bűncselekmények megakadályozására és megszakítására irányulnak.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket!

A tolvajok tudatában vannak az emberek figyelmetlenségének, könnyelműségének, és ki is használják a kínálkozó lehetőségeket. Hogy ezt elkerüljék, a Bűnmegelőzési Osztály az alábbiakat tanácsolja:

Ezekben a napokban nemcsak a kegyeletüket tevők indulnak ki a temetőkbe, hanem azon potenciális elkövetők is, akik a zsúfoltságot és a mi óvatlanságunkat akarják kihasználni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön fokozottan vigyázzanak értékeikre, mert virággal a kezükben illetéktelenek könnyebben hozzáférhetnek táskáik tartalmához. Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk belső zsebébe tartsák, és soha ne hagyják a táskát őrizetlenül!

A gépkocsijuk ajtaján minden esetben zárják be, az ablakokat húzzák fel és figyeljenek arra, hogy az utastérben ne hagyjanak értéket: táskát (üresen sem), kabátot, pénztárcát, mobiltelefont!

Amíg a sírt gondozzák, vízért mennek vagy éppen csak a szeméttárolóhoz igyekeznek, még erre a rövid időre se hagyjanak semmilyen értéket a sírnál felügyelet nélkül!

Fordítsanak figyelmet a biztonságos közlekedésre; gyalogosan használják a kijelölt átkelőhelyeket, gépkocsival pedig fokozott figyelemmel közelítsék meg ezeket!

Ne adjanak esélyt arra, hogy megemlékezéseiket a bűnözők megzavarják!

Ideiglenes forgalomkorlátozás Debrecenben:

A korábbi évek tapasztalatai alapján a halottak napi megemlékezések kapcsán várható, hogy a Debreceni Köztemető környékén, annak vonzáskörzetében, valamint a megközelítési útvonalakon közlekedési anomáliák alakulhatnak ki, ezért a Debreceni Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít az érintett útszakaszokra.

A Hallottak napi megemlékezések, a Köztemető felé irányuló forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében Debrecen Város Rendőrkapitánya ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el 2011. október 28-án 10.00 órától előreláthatólag 2011. november 1-én 21.00 óráig Debrecen városában a temetőbe vezető alább megjelölt útszakaszokon:

A Benczúr Gyula utcán a Hadházi úttól a Köztemető II. bejáratáig minden jármű forgalma (a mozgáskorlátozottakra és azokat szállító gépjárművekre is vonatkozik) tilos, kivéve a tömegközlekedési járművek, személyszállító taxik, valamint virágárusításra engedéllyel rendelkező járművek.

A Benczúr Gyula utca ezen szakaszán az út mindkét oldalán megállni tilos, mely tilalom az útpadkára is vonatkozik (a közúti közlekedés szabályairól szóló, többszörösen módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 63/b ábrájában meghatározott, a szabálytalanul várakozó jármű elszállítással történő eltávolítására vonatkozó kiegészítő táblával).

Az Ady Endre sugárúton a Nagyerdei körút és a Köztemető II. bejárata közötti szakaszon minden jármű forgalma (a mozgáskorlátozottakra és azokat szállító gépjárművekre is vonatkozik) tilos, kivéve a tömegközlekedési járművek, személyszállító taxik, valamint a virágárusításra engedéllyel rendelkező járművek. Az Ady Endre sugárút ezen szakaszán az út mindkét oldalán megállni tilos, mely tilalom az útpadkára is vonatkozik (a közúti közlekedés szabályairól szóló, többszörösen módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 63/b ábrájában meghatározott, a szabálytalanul várakozó jármű elszállítással történő eltávolítására vonatkozó kiegészítő táblával).

A Benczúr Gyula utca a Pallagi úttól a Köztemető II. bejáratáig egyirányúsításra kerül, a jelzett útszakaszra a Pallagi út felől lehet behajtani, távozni az Ady Endre sugárúton lehet. A Benczúr Gyula utca ezen szakaszán az út mindkét oldalán megállni tilos, mely tilalom az útpadkára is vonatkozik (a közúti közlekedés szabályairól szóló, többszörösen módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 63/b ábrájában meghatározott, a szabálytalanul várakozó jármű elszállítással történő eltávolítására vonatkozó kiegészítő táblával).

A 4-es számú Budapest – Debrecen – Záhony I. rendű főút 228+278 – 228+912km szelvényei között mindkét oldalon a megállás a KKSZ. 63/a. ábraszámú „Megállni tilos útpadkán is” kiegészítő táblák kihelyezésével megtiltásra kerül (a közúti közlekedés szabályairól szóló, többszörösen módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 63/b ábrájában meghatározott, a szabálytalanul várakozó jármű elszállítással történő eltávolítására vonatkozó kiegészítő táblával).

A fenti helyeken a tiltott időszak alatt szabálytalanul várakozó járműveket az üzemben tartók felelősségére és költségére elszállítatjuk.

Akinek az intézkedés jogát vagy jogos érdekét érinti, panasszal fordulhat az intézkedést foganatosító rendőri szervhez.

Az ünnepi megemlékezés helyszínén a korábbi évek tapasztalatai alapján rendbontás nem valószínűsíthető. A Debreceni Rendőrkapitányság állománya a Köztemető külső környezetében felügyeleti szolgálatot fog ellátni a közlekedési, forgalmi anomáliák kezelése, a közrend és közbiztonság fenntartása, szabálysértések, bűncselekmények (különösen gépjárműfeltörések, gépjárműlopások, alkalmi lopások és zsebtolvajlások) megelőzése érdekében.

A Rendőrség segítséget nyújt a békés méltóságteljes megemlékezésekhez.

- Kelemen Éva r. hadnagy, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!