Hajdú-Bihar

2011.10.11. 07:06

Nézőpont: Bőség

<em>Két hétfői hír: százmilliárd forintnyi pénzből húztak fel egy felhőkarcolót Kínában, s hogy ne legyen dísztelen, elhelyeztek benne egy tízmilliárd forint értékű, egytonnás arany bivalyszobrot; valamint a kijevi Ferrari autószalont lényegében kiürítették a gazdag ukránok, akik egy nap alatt három méregdrága autócsodát vásároltak.</em> <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>

Két hétfői hír: százmilliárd forintnyi pénzből húztak fel egy felhőkarcolót Kínában, s hogy ne legyen dísztelen, elhelyeztek benne egy tízmilliárd forint értékű, egytonnás arany bivalyszobrot; valamint a kijevi Ferrari autószalont lényegében kiürítették a gazdag ukránok, akik egy nap alatt három méregdrága autócsodát vásároltak. Szőke Tímea jegyzete

Eltekintve attól, hogy a bibliai aranyborjú-történet nem végződött túl jól és hogy az átlag magyar autókereskedő el se hiszi a kijevi esetet, érdekes, hogy az első hír helyszíne egy szocialista mintafalu, a másodiké meg egy vadkapitalista város. Mostanság ezen tájakon költenek elképesztő mennyiségű pénzeket olyan célokra, amiknek az ésszerűsége legalábbis megkérdőjelezhető, ugyanis azokat a szükségesség mellett (helyett?) jó adag presztízsvágy, kivagyiság, erőfitogtatás motiválja.

Míg a saját pénzüket költő dúsgazdag ukránoknak nem feltétlenül kell racionális döntéseket hozniuk, a Távol-keleti államtól elvárható lenne az ilyesmi. Mostanában azonban a kínai gazdasági logikának nagyon is megfelelnek a világraszóló, utána-se-számolunk projektek. Bár nem hiszem, hogy ez büntetlenül akármeddig csinálhatják, lehet irigyelni őket: még megengedhetik maguknak, hogy ne gondoljanak a holnappal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!