Hajdú-Bihar

2011.10.04. 11:47

Marihuána-terjesztők: Luxus úszóház az import bálás ruhából?

Debrecen - Újabb marihuána-terjesztők állnak a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

Debrecen - Újabb marihuána-terjesztők állnak a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

Fedőtevékenységként Hollandiából hozott bálás ruhát, valójában marihuánát csempészett Magyarországra a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerint az a kábítószerrel kereskedő társaság, mely két vezetőjére 11, illetve 9 év fegyházat szabtak ki a közelmúltban. A hat vádlott ügye már a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla előtt van.

Mindent eladni!

A debreceni kötődésű társaság 2007-ben bukott le, amikor is a hazai rendőrök több mint 50 kilogramm marihuánával „csípték meg” a csoport azon két tagját, akik elsősorban az anyag leszállításáért feleltek. A hollandiai drog jelentős részét - 30 kilót - egy fővárosi férfi (Á.B.) vásárolta meg 30 millió forintért. A vevő azonban hiába várta a szállítmányt az előre megbeszélt budapesti garázssoron, helyette rendőröket kapott a nyakába, akik a telefonok lehallgatásával és más források közvetítésével tudomást szereztek a nyélbe ütendő bizniszről. A banda feje (V. I.), szállítói lebukásáról értesülve azonnal gondoskodott ügyvédekről, valamint megbízást adott vagyontárgyai azonnali, áron aluli értékesítésére.

Fejes a pénzbe

A nyomozó hatóságok és az elsőfokú bíróság megállapításai alapján a debreceni V. I. (34) és a bocskaikerti S. B. (35) a kétezres évek elejétől kezdve hoztak be az országba marihuánát, de hogy ki, mikor, mennyit és hogyan, arra nincs adat. Az említett bálás ruhát egyikük szállítási cégének égisze alatt fuvarozták, hetente, kéthetente fordultak. A kereskedelembe a szintén debreceni B. Z. (33) és a hajdúszováti B. B. (36) is bekapcsolódtak mint sofőrök. Ez a négyes a jelek szerint jól megvolt egymással, például 2006 októbere és 2007 áprilisa között többször megfordultak Indonéziában és a Seychelles-szigeteken búvárkodni, szórakozni.

A marihuána szép pénzt hozhatott, erre utal, hogy bár a fuvarozási cégből és a használt ruhából származó bevétel papíron szerény volt, V. I. Szadán családi házat, a tiszaörvényesi kikötőben fényűzően berendezett úszóházat (csak plazmatévéből volt rajta öt), több Mercedes személyautót, Harley Davidson motort vásárolt, de S. B. sem panaszkodhatott.

Ugyanakkor a vádlottak malmára hajthatja a vizet, hogy az elsőfokú ítélet konkrét bizonyítékokat csak a részletezett 2007-es lebukás tényállásában tartalmaz.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak 3 évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

HBN-RaL

A BÜNTETÉSEK

A megyei bíróság által nem jogerősen kiszabott büntetések:

  • V. I. 11 év fegyház
  • S. B. 9 év fegyház
  • B. Z. 8 év fegyház
  • B. B. 6 év fegyház
  • Á. B. 2 év börtönt (5 évre felfüggesztve)
  • B. B. 3 év 6 hónap börtön
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!