Hajdú-Bihar

2011.10.19. 10:55

Erdei séta; nagyfejszével

Hajdúhadház - Aki ezer forint értékű fát lop az erdőből, az is harmincezer forint bírságra számíthat. Nincs pardon...

Hajdúhadház - Aki ezer forint értékű fát lop az erdőből, az is harmincezer forint bírságra számíthat. Nincs pardon...

Ha valaki nagyfejszével a vállán sétál az erdőben (és nincs fakitermelési engedélye), tízezer forint bírságra számíthat. Amennyiben egy kevés fát is tol a kerékpárján, akkor a büntetés harmincezer forint, és minden további köbméter után újabb 30 ezres bírság következik.

A Nyírerdő Zrt. Hajdúhadházi Erdészetének vezetői a minap egy asztalhoz ültek az erdőbirtokosságok és a hatóságok képviselőivel, és megegyeztek abban, hogy idén télen a törvény maximális szigorával lépnek fel a fatolvajok ellen.

Dufla Ferenc, a Hajdúhadházi Erdészet igazgatója a Napló érdeklődésére elmondta, hogy éves szinten soha nem sikerült még a fatolvajok okozta kár mértékét a milliós szint alá csökkenteni.

"Talán majd idén, hiszen az elkövetések száma egyenes arányban áll az időjárás alakulásával, márpedig ebben az évben eddig egészen enyhe volt az idő" - jelentette ki a szakember, hangsúlyozva, hogy a milliós kárérték csak a fákban okozott kárra vonatkozik. Az erdőkben, mint élőhelyekben keletkezett károk mértéke esetenként felbecsülhetetlen. Ezért a "zéró tolerancia", ami azt jelenti, hogy nincs megélhetési bűnözés, csak bűnözés van.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!