Hajdú-Bihar

2011.10.10. 18:20

Darvak és csikósok a Romkertbe költöznek

Debrecen - Ember és természet kapcsolatát mutatják be két különleges kiállításon.

Debrecen - Ember és természet kapcsolatát mutatják be két különleges kiállításon.

Kulturális misszióra vállalkozott a Romkert Kiállítóterem és Kávéház működtetője, a Tea Útja Közhasznú Egyesület: ennek keretében – többek között – két, interaktív kiállítással igyekszik bemutatni Hortobágy és Debrecen régi korokra visszanyúló, fontos, de mára szinte elfeledett kapcsolatát. Október 14-étől a Darufesztivál, 22-étől pedig a Neo csikósVadkeleti képeslapok elnevezésű kiállítás várja az érdeklődőket – hangzott el a programok hétfői sajtótájékoztatóján.

– A Hortobágy egy kincsestár, mely itt van mellettünk, de sok debreceni ember nem ismeri. A Neo csikós tárlat egy sajátos nézőpontból mutatja be a pusztai pásztorok életét – mondta Tóth Dénes, az egyesület elnöke. A daruvonulást olyan eseményként említette, mely minden évben a szomszédságunkban zajlik le. Erre a természeti csodára hívja fel a figyelmet a „Darvak a fellegek között” kiállítás, ugyanakkor kitekintés nyújt a világba, más kultúrák hogyan látják ezt a madarat.

Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának volt igazgatója utóbbi programhoz kedvcsinálóként elmondta, hogy az október 6-ai felméréskor 90 ezer darut számoltak a Hortobágyon. Szerencsére egyre jobban alkalmazkodnak a környezethez, bízhatunk abban, hogy hamarosan nálunk is fészkelni fognak.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!