Hajdú-Bihar

2011.09.13. 19:00

Napló-agora: Rendteremtés vagy pénzbeszedés?

Debrecen - Vita a Napló-agorán a közterület-felügyelők munkájáról.

Debrecen - Vita a Napló-agorán a közterület-felügyelők munkájáról.

Horogh Zsolt, a Napló levelezési fóruma, az Agora egyik tagja arról számolt be, hogy szeptember 6-án Debrecenben a parkolását követően őt megállító közterület-felügyelő elkérte az iratait, majd 12 percig tartotta fenn, s közben fotózott, videózott. Ráadásul a közterület-felügyelő úgy állt meg az autójával, hogy zavarta mások közlekedését. Amikor visszakapta az iratait, „közöltem az urakkal, hogy a találkozásunk miatt – intézkedésnek nem nevezném, mert semmilyen szabálysértést sem követtem el – panasszal fogok élni” - írta Horogh Zsolt.

Tizenkét perc sok vagy kevés?

Balogh László szerint elsietett volt a panaszos levél, mert a törvény szerint a felügyelő… kép- és hangfelvételt készíthet, intézkedés céljából igazoltathat, ellenszegülés esetén a rendőrség segítségét kell kérni.

Horogh Zsolt úgy véli, 12 perc túl sok idő az személyazonosság megállapításához.

Az agora egy másik tagja ugyanabból a jogszabályból idézte: „A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával”.

A percekről szóló vitának csak azért szentelünk teret, mert az állampolgár a közterület-felügyelők viselkedéséből következtet a szervezet működésének céljára: segíteni a rend fenntartását, vagy hatóságosdit játszani, pénzt beszedni. És lehet, hogy egy egyesek kifogásolható magatartása miatt az illető rossz következtetésre jut.

Ismerni kell a szabályt!

Fispán Géza már többszor írt arról, hogy a debreceni Domb utca bal oldalán (egy üres telek és parkoló mellett, ahol nincs nagy gyalogos forgalom) az autók fél kerékkel évek óta felállnak a járdára. Szerinte ez a közterület-felügyelők kiváló pénzgyűjtő helye. Volt már városházi ígéret arra, hogy megállni tilos tábla kihelyezésével figyelmeztetik az autósokat, de ez máig is várat magára.

Molnár Jenő más véleményen van. Szerinte „ha valaki nem vette vagy lopta a jogsiját, tudja a szabályokat, tehát, ha azokat szándékosan megszegi, viselje a következményeket!”

Önnek mi a tapasztalata a parkolási tilalmat jelző táblákról, azok hinyáról, a felügyelők intézkedéseiről? Amennyiben rövid, kulturált hangvételű levelek érkeznek, összeállítást közlünk azokból, lezárásként pedig elmondja álláspontját a közterület-felügyelet illetékes vezetője.

HBN

Ha a város valóban meg akarná akadályozni, hogy az autósok rendszeresen tilosban parkoljanak, akkor néhány helyen – ahol a körülmények szinten kínálják magukat – már rég kihelyezett volna kellően figyelemfelhívó táblákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!